Bulgària ha suspès aquest dijous els anomenats "corredors verds", oberts des de fa sis dies per a qualsevol persona que volgués vacunar-se a causa del subministrament insuficient de vacunes. El país havia apostat fort per la vacuna d'AstraZeneca i ara és a la cua de vacunats de la UE perquè la farmacèutica no ha complert amb l'entrega de les dosis acordades. "Suspenem temporalment els corredors verds per falta de vacunes", detallava el ministre de Sanitat, Kostadin Angelov, en una roda de premsa telemàtica. "El 22 de febrer van arribar al país 117.000 dosis i això són 333.000 dosis menys del que es va prometre" per AstraZeneca, insistia. 

El mateix ministre detallava que fa una setmana la farmacèutica havia informat que abans de finals de febrer faria efectius dos enviaments, un amb 87.000 dosis i un altre amb 54.000. Però no han arribat. I això també es veu sobre els gràfics. I és que les dosis administrades per 100 persones, amb dades del 23 de febrer i segons Our World in Data, Bulgària és a la cua dels Estats membres de la Unió Europea amb unes 2,13 dosis, superada per Letònia amb 2,64 i Croàcia amb 4,05. Força allunyades de les dades de Malta, que lidera el rànquing amb 15,02, Dinamarca, en segona posició però ja molt distanciada, amb 8,82 i Romania amb 7,48.

La cosa canvia una mica si es miren les vacunes administrades. Alemanya encapçala el rànquing amb 5,37 milions de dosis administrades, seguida per França amb 3,84 milions i Itàlia, amb 3,7 milions. Espanya, segons les gràfiques, ha administrat un total de 3,17 milions de vacunes. Bulgària ocupa la setena posició començant per la cua –malgrat que cal especificar que els països que estan per darrere no superen els dos milions de població total, només Eslovènia, amb 2,081–.

Percentatge de vacunes anti-Covid

Amb els percentatges a la mà, Bulgària torna a ser la primera per la cua dels països membres de la Unió Europea. D'aquesta manera, només té un 1,7% de la població que ha rebut la primera dosi de la vacuna. Per davant, hi ha Letònia (1,8%) i Croàcia (2,6%). A l'altra cara de la moneda, hi ha Malta, que té un 10,2% de la població amb una primera dosi administrada. Ara bé, té truc. Malta té, segons l'Eurostat, 514.564 habitants. En segona posició, hi ha Dinamarca (5,8%) i Eslovàquia en tercera (5,3%).

Unes dades força similars si es comparen els percentatges de persones totalment vacunades. Bulgària continua a la cua amb un 0,4% de la població vacunada completament, superada per Letònia (0,9%) i Luxemburg (1,3%). Malta també encapçala aquest rànquing amb un 4,8% de la seva població total, seguida per Romania (3,1%) i Dinamarca (3%).

El canvi d'estratègia de Bulgària

Divendres passat, Bulgària, el país més pobre de la UE, era també el que més lentament vacunava. Per intentar accelerar el procés, les autoritats van considerar oportú deixar de banda el pla que donava prioritat a determinats grups i van obrir la possibilitat que tothom que volgués es vacunés amb els anomenats "corredors verds".

Aquesta acció va provocar que en sis dies és tripliqués el nombre total de persones inoculades amb la primera de les dues dosis, fins a 168.462 (unes 32.008 haurien rebut també la segona dosi).

Segons el mateix ministre de salut, el país té actualment només 39.000 dosis de la vacuna AstraZeneca30.000 de Pfizer i BioNTech i unes 12.000 de Moderna. Unes dosis que, tal com ha subratllat, no permeten seguir el ritme de vacunació volgut. Cal recordar que Bulgària va començar la campanya de vacunació al mateix dia que ho va fer gairebé tota la UE, el dia 27 de desembre. 



Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca per a ser administrada a Sofia, Bulgària / Efe