La proporció de persones que han començat a substituir un gran nombre d'aliments d'origen animal, com la llet o la carn, per altres vegetals està creixent enormement a tot el món. L'últim estudi, que ve del Regne Unit, dona la dada que en un any i mig aquesta xifra s'ha duplicat, tal com es recull a la revista Science of the Total Environment.

La investigació, que ha analitzat el consum d'aliments de més de 15.000 persones, va concloure que la proporció de persones que va menjar i va beure aliments alternatius d'origen vegetal gairebé s'ha duplicat durant el període de l'estudi, passant del 6,7% al 13,1%.

Els augments més importants es van registrar entre la Generació Y (11-23 anys), els Millennials (24-39 anys) i entre aquells que van reportar un baix consum de carn. Les dones també van mostrar un 46% més de probabilitats de menjar aliments d'origen vegetal que els homes.

Els investigadors asseguren que aquest estudi ve a confirmar el canvi dietètic que s'està produint en la població que s'està allunyant d'aliments com la carn, els ous o els lactis. Tanmateix, el cert és que no existeixen estudis concloents de si aquest tipus de dietes són saludables i sostenibles, per la qual cosa els experts han demanat una investigació urgent per veure si el canvi a aquests productes s'ha de promoure estratègicament des de les autoritats públiques.

Verdures

Segons Pauline Scheelbeek, autora de l'estudi, assegura que "una transformació global cap a sistemes alimentaris sostenibles és crucial per complir els objectius de mitigació del canvi climàtic a tot el món. En entorns d'ingressos alts i mitjans, s'estan explorant cada vegada més les alternatives a la carn i els lactis d'origen vegetal i desenvolupat com una estratègia per reduir el consum d'aliments d'origen animal. Tanmateix, la mesura en què aquests aliments exerceixen un paper en el canvi dietètic continua sent poc estudiada. Aquest estudi ajuda a omplir aquest buit".

L'evidència suggereix que els sistemes alimentaris i els patrons de consum mundials actuals són insostenibles per a la salut humana i planetària. El sistema alimentari és responsable d'aproximadament el 21-37% de les emissions globals de gasos amb efecte d'hivernacle i l'agricultura representa al voltant del 70% de l'ús d'aigua dolça a nivell mundial. Per complir els objectius establerts en els acords de París, una transició global cap a dietes sostenibles és crucial i s'està promovent àmpliament.

Com a part de les seves recomanacions per aconseguir una reducció en les emissions, el Comitè de Canvi Climàtic del Regne Unit (UKCCC) ha suggerit una reducció del 20% a la carn i productes lactis amb alt contingut de carboni per a 2030, augmentant una reducció del 35% per a 2050, amb un consum de productes més gran a base de plantes.

A més de les tendències generals a nivell de població, els investigadors van analitzar els subgrups d'edat, socioeconòmics i geogràfics. El consum d'aliments alternatius d'origen vegetal va ser substancialment més gran entre les persones amb ingressos més alts, la qual cosa suggereix possibles desigualtats en l'assequibilitat dels aliments alternatius d'origen vegetal en tots els grups socials. Les dones tenien més probabilitats d'informar sobre el consum d'aliments alternatius a base de plantes que els homes, i les generacions més joves (13-39 anys) més que les generacions majors.