Continuem aprenent dia a dia les conseqüències de la pandèmia històrica que hem patit a causa del SARS-CoV-2 i, encara que de vegades és difícil determinar quin tipus de símptomes es deuen realment al Covid-19 i quins poden ser simplement una coincidència, n'hi ha un en particular que es va refermant a causa del volum de persones que ha tingut la malaltia de manera més o menys greu però que la continua patint una vegada superada: la boira cerebral.

Un estudi publicat a la revista JAMA Network Open va analitzar dades de 740 persones amb una edat mitjana de 49 anys que havien patit la Covid-19 en aproximadament els últims 7 mesos i mig. Els investigadors van trobar que una part significativa tenia algun tipus de dèficit cognitiu, com a boira mental. Els problemes més comuns van ser la codificació de la memòria, és a dir, l'aprenentatge de nova informació i el record de la memòria, el que va succeir en el 24% i el 23% dels participants de l'estudi, respectivament. Els investigadors també van trobar que aquells que van ser hospitalitzats amb Covid tenien un risc més gran que aquells que van romandre en un entorn ambulatori.

Segons l'autora principal de l'estudi, Jacqueline H. Becker, neuropsicòloga clínica i científica associada de la Divisió de Medicina Interna General a l'Escola de Medicina Icahn del Hospital Monte Sinaí de Nova York, "comencem a veure que, amb el temps, molts pacients es queixen d'aquestes dificultats i hem decidit investigar què estava succeint". Originalment, els experts van pensar en pacients grans, però es van adonar que la majoria de les persones que experimentaven problemes cognitius eren bastant joves.

MàscaraLa boira mental podria englobar-se en el que es coneix com a Covid persistent, un misteriós grup de conseqüències que les persones poden desenvolupar després de patir la Covid-19, concretament entre quatre o més setmanes després que es contreu el virus. S'uneix a un altre tipus de condicions com la dificultat per respirar o falta d'aire, cansament o fatiga, tos, dolor de pit o d'estómac, mal de cap, cor bategant, dolor articular o muscular, sensació de punxades, diarrea, problemes per dormir, febre, marejos al posar-se dempeus, granissades, canvis d'humor, canvi d'olor o sabor i canvis en els cicles del període menstrual.

Quant a què podria causar la confusió i altres problemes mentals, hi ha moltes hipòtesis, però encara no hi ha una resposta concreta. Una possible causa és que el SARS-CoV-2, el virus que causa el Covid-19, pot envair directament el sistema nerviós central i el cervell. Una altra teoria és que la confusió mental pot ser el resultat que el virus causa inflamació crònica, fins i tot després que una persona s'hagi recuperat del Covid-19. La teoria final, diu Becker, és que algú pot desenvolupar hipòxia, o falta d'oxigen en teixits corporals com el cervell, quan té el virus, deixant-lo amb seqüeles com a boira cerebral.