Tant en supermercats com en altres comerços, és habitual veure una infinitat de productes fabricats amb plàstic amb el distintiu BPA-free (lliures de bisfenol A). En teoria, això vol dir que aquests productes estan lliures d'aquest compost químic, el qual pot provocar problemes en la salut de les persones.

Tanmateix, ara un estudi ha posat de manifest que aquests productes podrien ser tan perjudicials per a la salut humana com els productes que contenen bisfenol A​, els perills dels quals ja han estat advertits per diferents treballs científics.

En un estudi elaborat per un equip de científics de la Universitat de Missouri, i publicat a la revista Proceedings de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, s'ha confirmat que el BPA provoca riscos en el desenvolupament fetal, augmentant el risc de malalties placentàries, la disrupció endocrina i la síndrome metabòlica.

Ampolla aigua

A mesura que aquests efectes adversos per a la salut s'han anat coneixent, les empreses han començat a utilitzar productes químics alternatius per continuar fent servir plàstics etiquetats com a lliures de BPA. Un dels químics que s'han fet servir per substituir el BPA és l'anomenat bisfenol S.

Els científics de la Universitat de Missouri han analitzat el seu efecte a la placenta d'un ratolí, entre altres raons perquè la placenta pot transferir al fetus qualsevol substància a què la mare pugui estar exposada a la seva sang, com són els productes químics nocius. I han utilitzat un ratolí perquè és el millor model que es pot utilitzar per simular els possibles efectes de BPS durant l'embaràs humà, perquè la placenta té una estructura similar en ambdues espècies.

En el seu estudi, els científics també apunten que la placenta serveix com a font primària de serotonina per al desenvolupament del cervell fetal tant en ratolins com en persones. La serotonina, encara que comunament s'associa amb el sentiment de felicitat, és un químic natural que pot afectar les funcions d'una persona, incloses les seves emocions i activitats físiques com dormir, menjar i digerir els aliments.

L'estudi ha demostrat que tant el bisfenol A com el bisfenol S tenen la capacitat de reduir la producció de serotonina de la placenta. Els nivells més baixos de serotonina poden comprometre el desenvolupament del cervell fetal, perquè durant aquest temps crític la placenta és fonamental per proporcionar la serotonina. Per tant, l'exposició durant el creixement del fetus al BPA o fins i tot el seu substitut, BPS, pot produir conseqüències per a la seva salut a llarg termini.

Taper

Per tant, els científics recomanen no estar exposats a cap d'aquestes substàncies, especialment durant els nou mesos de l'embaràs i, més concretament, durant les primeres setmanes, malgrat que és molt difícil mantenir-se'n allunyat. Una recomanació fàcil d'aplicar és utilitzar altres materials com el vidre o la fusta en lloc del plàstic.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat