En els últims anys s'ha anat estenent cada vegada més l'ús de l'estimulació cerebral profunda, una tècnica mèdica que es duu a terme implantant elèctrodes dins de certes zones del cervell. Gràcies a aquests implants, es produeixen una sèrie d'impulsos elèctrics la funció dels quals és la de regular els impulsos anormals que es tenen lloc i millorar els símptomes de determinades malalties.  

La quantitat d'estimulació es controla mitjançant un dispositiu similar al marcapassos, que es col·loca sota de la pell en la part superior del tòrax. Un cable que passa sota de la pell connecta aquest dispositiu als elèctrodes al cervell.

Estimulación cerebral

Originàriament es va començar a utilitzar en la dècada dels 80 per controlar els símptomes de la malaltia del Parkinson, però en el dia d'avui s'han comprovat els seus beneficis també en un altre tipus de malalties.

En què consisteix

La tècnica s'inicia quan un metge implanta quirúrgicament petits elèctrodes en el nucli accumbens, que és la regió del cervell responsable de l'alliberament de la dopamina i la serotonina, que al seu torn regulen l'estat anímic.

A més del Parkinson, els metges utilitzen l'estimulació cerebral profunda per tractar persones amb depressió, trastorn obsessiu compulsiu, distonia, ansietat, epilèpsia o hipertensió. El fet que necessiti un procediment quirúrgic invasiu comporta que abans es desenvolupin altres teràpies com la farmacològica, però en els últims anys ha anat guanyant cada vegada més adeptes dins de l'àmbit de la medicina perquè es pot aplicar a qualsevol edat.

El procediment d'implantació generalment porta entre 3 i 4 hores, encara que pot durar fins a 8. La cirurgia també pot fer-se en dos passos en els quals els elèctrodes es col·loquen durant una cirurgia i la unitat de control es connecta i col·loca sota de la pell en una segona operació.

El dispositiu pot programar-se de manera que produeixi el nivell correcte d'estimulació per brindar l'alleujament màxim dels símptomes. Una vegada implantat, el pacient ha de romandre a l'hospital durant diversos dies fins que es comprova el resultat de l'efecte de l'estimulació.

Tractaments

En el cas del Parkinson, s'ha utilitzat especialment per tractar les tremolors que comporta la malaltia, sobretot quan aquests no poden controlar-se amb medicació. De fet, es considera el tractament quirúrgic de preferència per a la malaltia de Parkinson, perquè és més eficaç, segur i menys destructiu per al teixit cerebral que altres mètodes quirúrgics.

Depresión

L'estimulació cerebral profunda també pot utilitzar-se per tractar tremolors intenses relacionades amb l'esclerosi múltiple. A més en els últims anys ha demostrat una gran eficàcia contra el tractament de depressions profundes que no remeten amb l'ús dels fàrmacs. És, sens dubte, una tècnica de futur que a mesura que es va coneixent més sobre el funcionament del cervell, s'aplica amb més assiduïtat.