El consum de batuts de proteïnes s'ha anat estenent entre la població en els últims anys de forma sostinguda. Fins al punt que suposa un mercat que s'estima que mourà més de 15.000 milions d'euros el 2023.

S'utilitzen fonamentalment com a complement dietètic a l'hora de fer esport, per augmentar la massa muscular i incrementar el rendiment. La més comuna és la proteïna whey, que està elaborada amb sèrum de llet, que conté alts nivells d'aminoàcids de cadena ramificada (BCAA), essencials perquè componen gairebé la tercera part dels músculs i l'esquelet del cos humà, i tenen un paper fonamental en la síntesi de proteïnes.

Els BCAA són principalment tres aminoàcids: leucina, isoleucina i valina. El cos no pot sintetitzar-los, per la qual cosa han de ser aportats mitjançant la dieta. El seu ús està molt estès entre els esportistes perquè milloren els processos de recuperació muscular, actuen com a substrat energètic durant l'exercici i milloren la sensació de fatiga.

El seu ús està molt estès entre els esportistes perquè milloren els processos de recuperació muscular, actuen com a substrat energètic durant l'exercici i milloren la sensació de fatiga

Tanmateix, un nou estudi dut a terme per experts de la Universitat de Sydney, a Austràlia, ha descobert que consumir massa batuts proteics d'aquest perfil pot tenir efectes negatius per a la salut a llarg termini. Els resultats han estat publicats a la revista Nature Metabolism.

Els investigadors vénen des de fa temps estudiant les conseqüències de seguir una dieta alta en proteïnes i baixes en carbohidrats. Segons destaquen, el que aquesta nova investigació realitzada en ratolins ha demostrat és que l'equilibri d'aminoàcids és important. És millor variar les fonts de proteïnes per garantir que s'obtingui el millor equilibri d'aminoàcids.

Com és obvi, els rosegadors que van ingerir una gran quantitat de BCAA tenien nivells alts d'aquests aminoàcids i més en concret a la seva sang. El problema és que aquesta presència va alterar la funció del triptòfan, un alfa-aminoàcid del qual es deriva la serotonina, una hormona clau i un neurotransmissor. El triptòfan és el precursor de la serotonina, coneguda l'hormona de la felicitat pels seus efectes en l'estat d'ànim i el seu paper a l'hora d'induir el son. Els nivells alts de BCAA van provocar una alteració en el triptòfan i els nivells de serotonina al cervell es van quedar per sota del normal als ratolins a què se'ls va subministrar la proteïna whey. En reduir-se els nivells de serotonina, l'estat d'ànim va canviar, va augmentar la gana, es va produir una sobrealimentació massiva i els ratolins van engreixar notablement.

Els investigadors advoquen per seguir una dieta amb una presència d'aminoàcids més àmplia, no reduïda als BCAA. Els aminoàcids essencials no els pot produir el cos, i per tant, han de ser subministrats per l'alimentació. Són nou en total: histidina, isoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptòfan i valina. Són presents a gairebé tots els aliments naturals, encara que de forma especial els que contenen proteïna animal: carns, peixos, mariscos, ous, llet i productes lactis. Dins dels vegetals, tenen una alta presència en els cereals i llegums.