Les escoles obriran aquest dilluns 11 de gener tot i l'evolució de la pandèmia del coronavirus. Així ho ha confirmat aquest matí el conseller d'Educació, Josep Bargalló, que ha assegurat que la tornada es farà amb "normalitat". Tot i això, ha admès que el temporal Filomena podrà ocasionar puntualment problemes en alguns centres.

Davant l'onada de fred, Bargalló ha anunciat que el Departament modificarà el protocol de ventiilació a les aules, que es readaptarà davant les baixes temperatures previstes per la pròxima setmana. Una de les solucions serà incorporar purificadors d'aire o solucions mecàniques per tal d'evitar fer classe amb les finestres obertes. Tot i això, el conseller ha admés que la Generalitat encara no ha adquirit cap aparell i ha explicat que demà es valoraran els casos.

"Demà els centres rebran instruccions amb la voluntat d'equilibrar el confort tèrmic amb la necessària ventilació. No s'ha de ventilar tot el temps sinó en moments concrets, que poden ser durant el canvi de classe. Allà on les situacions siguin més extraordinàries, intervindrem", ha indicat en una entrevista a RAC1.

Bargalló ha defensat fermament l'obertura dels centres educatius aquest dilluns i ha dit que es tracta d'una tornada "segura" i "necessària". "És evident que des del començament de la pandèmia científicament hi ha incertesa sobre quines conseqüències té i les opinions dels experts són diverses. Però ara els problemes de no obrir són més grans que els d'obrir. Evidentment, tenim sobre la taula totes les opcions, com ara tancar, però ara per ara no s'aplicarà", ha explicat.

alumnes mascareta escola popular manresa acn

Imatge: ACN

La nova soca britànica

Pel que fa a la nova soca britànica de la Covid, Bargalló ha afirmat que, de moment, no canvia els plans del Departament. Tot i que alguns estudis apunten que aquesta nova variant del coronavirus podria ser més transmissible entre els infants, el conseller considera que no hi ha prou evidències que això sigui així. Per això, segons ha explicat, l'arribada de la soca a Catalunya no afecta el retorn a les aules.

Proves al personal 

Dins de l’estratègia de control de la pandèmia, els Departaments d’Educació i de Salut començaran a partir d'aquest dilluns un cribratge a tots els professionals que treballen a centres educatius. L’objectiu és fer més segura la tornada als centres.

Les proves, que es faran de forma progressiva i esglaonada, es faran a les prop de 170.000 persones que treballen als centres escolars, des del personal docent a administratius, passant per personal d’atenció educativa, monitors de menjador o servei de neteja. Es faran tant a centres públics com concertats i privats, llars d’infants municipals i privades, centres d’educació especial, de formació professional i escoles d’adults. Està previst que es facin al llarg del mes de gener.