La qualitat de l'aire en el continent europeu encara és molt tòxica, i les conseqüències són mortals. L'àrea metropolitana de Barcelona ocupa el sisè lloc en la llista de càrrega de mortalitat associada al gas NO2. Així ho demostra l'actualització d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que ha conclòs que Europa podria evitar 114.000 morts prematures anuals si es complissin les noves recomanacions de qualitat de l'aire de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A partir d'aquestes dades, l'ISGlobal ha elaborat una sèrie de rànquings a la seva web on apareixen les ciutats amb més morts per la contaminació, les que tenen millor qualitat de l'aire i les que gaudeixen de més espais verds. Així com Barcelona ocupa el numero sis en el rànquing de ciutats amb més càrrega de mortalitat pels nivells nocius de NO2, l'àrea metropolitana de Madrid encapçala la llista en el número u.

Actualització

Aquestes estimacions són una actualització d'un estudi publicat originalment el gener de 2021 a 'The Lancet Planetary Health' que mostrava que les ciutats europees podrien evitar fins a 51.000 morts prematures cada any complint amb les recomanacions de qualitat de l'aire de l'OMS en aquell moment vigents, que van ser publicades el 2005. Fins ara, l'OMS recomanava menys de 25 micrograms de partícules PM2,5 (partícules contaminants suspeses a l’aire) per metre cúbic d'aire en un dia, mentre que les seves actuals recomanacions baixen el nivell òptim a 15 micrograms i la recomanació pel NO2 (un gas nociu) ha baixat de 40 a 10 micrograms l'any.

Salvar vides

Arran de la publicació de les noves recomanacions, els investigadors d'ISGlobal han fet una nova avaluació de la càrrega de mortalitat atribuïble a les partícules fines (PM2,5) i al diòxid de nitrogen (NO2) a les mateixes 1.000 ciutats europees que apareixen a l'estudi original. Els resultats actualitzats mostren que complir amb les noves recomanacions de qualitat de l'aire per les PM2,5 es comporta un augment del 113% en el nombre de morts que podrien evitar-se a les ciutats europees en comparació dels nivells de referència anteriors. És a dir, que mentre el compliment de l'anterior recomanació sobre les PM2,5 podria salvar fins a 51.213 vides l'any en total, la consecució de la nova recomanació té el potencial d'evitar 109.188 morts prematures anuals.

Pel que fa al NO2, aconseguir els nivells recomanats per les noves directrius podria evitar fins a 57.030 morts prematures, 56.130 més que les 900 morts evitables estimades pels antics nivells recomanats de NO2. Aconseguir els nivells més baixos de PM2,5 i NO2 observats a qualsevol ciutat, podria evitar 125.000 i 79.000 morts prematures anuals respectivament.

Ciutats tòxiques

Així, entre les ciutats amb major mortalitat atribuïble a aquest gas tòxic, Madrid passaria d'evitar 206 morts anuals en cas d'assolir les recomanacions de l'OMS antigues a evitar 1.966 si complís amb les noves. Anvers (Bèlgica) passaria de les 22 morts evitables a 254; Torí (Itàlia) de 34 a 562; París (França) de 185 a 2.135; Milà (Itàlia) de 103 a 1.864 i Barcelona de 82 a 1.554Així com Barcelona sí que es troba per sota del límit en termes de partícules suspeses, els nivells de NO2 són molt alts.

Una dada que mostra el camí que encara han de recórrer les ciutats europees per aconseguir un aire més net és el percentatge de població que viu en àrees amb concentracions de contaminants de l'aire superiors a les recomanades per l'OMS. Amb les noves recomanacions aquestes xifres ascendeixen fins al 99,8% (pel PM2,5) i el 99,7% (pel NO2), de la població que viu a ciutats, respectivament.


Foto principal: Barcelona sobrepassa els límits màxims de NO2 fixats per l'OMS / ACN