La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat mesures encara més restrictives per frenar els rebrots per coronavirus. I les que ja ha avançat són de les més fortes que una comunitat autònoma ha tirat endavant fins ara. D'entrada, limitar les reunions públiques i privades a cinc persones —fins ara el topall eren deu com a Catalunya—: "Ens preocupen els contagis massius que es donen sobretot en les trobades socials. Per això hem baixat de 10 el número de persones que poden reunir-se". El govern balear ha condicionat un espai hoteler a Mallorca per donar cabuda a l'aïllament de persones que, per les seves condicions, no el puguin fer.

Però també es prohibirà a la població sortir de casa a la nit i es limita la mobilitat, excepte per sortir a treballar, anar a escola o assistir a serveis assistencials. La presidenta parla de nit, però en la roda de premsa també va acabar ampliant les restriccions de sortida a partir del capvespre. Tot això es pot aplicar a les zones d'alta incidència que el Consell de Govern consideri: poblacions, barris o perímetres concrets: "Es planteja un marc general on els responsables de salut poden decretar el que creguin convenient i no a tot arreu ha de ser el mateix".

Totes aquestes mesures es limitaran a actuacions que poden arribar, com a màxim, als quinze dies: "Les persones han d'entendre que han de fer el mínim contacte social possible per aturar l'expansió". D'altra banda, ha assegurat que en les zones més afectades es faran més proves, neteja i desinfecció per part dels ajuntaments i control reforçat de la policia municipal, nacional i la Guàrdia Civil. També esperen augmentar el nombre de rastrejadors. Actualment en tenen 240 i volen sumar-ne 100 més.

Des del passat 28 d'agost, el govern de la presidenta Armengol ha distribuït un full informatiu amb les concrecions, algunes de les quals variables, que ha anat incorporant en la lluita contra el coronavirus. Alguns exemples: platges i parcs tancats de les 21h a les 7h del matí del dia següent, cinemes i teatres al 75% de la seva capacitat, prohibit el consum d'aliments i begudes al transport públic i prohibició de la pràctica d'esport amb contacte, entre d'altres.

mesures balears

En una entrevista al programa Hoy por Hoy de la Cadena Ser, Armengol ha reclamat al seu propi partit socialista que afronti des del govern de Pedro Sánchez una baixa "que ajudi a la conciliació dels pares" si tenen un fill en quarantena. Unes declaracions que ha fet unes hores abans de la conferència de presidents autonòmics i ha defensat que el model d'economia turística de les Illes no es pot canviar d'un dia per l'altre: "La realitat és que no ens podem recuperar d'una forma immediata perquè ens basem en el turisme. Però és el nostre model i som una potència internacional en aquest aspecte".