Si el març de 2020 la psicosi col·lectiva va buidar prestatgeries de supermercats, especialment les del paper higiènic, ara ha estat òmicron la culpable que molts establiments d'Estats Unides s'hagin quedat sense fruita o productes de neteja. Això es deu a un esclat de baixes del personal, provocades per aquesta variant del coronavirus, molt més contagiosa que les anteriors, però també més lleu, que coincideix que nous problemes a la cadena de subministraments.

Anne, una veïna de 50 anys de Washington DC és una entre tants nord-americans que tornen aquests dies dels supermercats amb les mans buides: "No he trobat tot el que he vingut a comprar; algunes prestatgeries eren buides, volia  mocadors de paper i algunes coses per netejar, però no hi havia", s'ha lamentat en declaracions a Efe. Entrant al local entens el perquè de la decepció d'Anne: sembla que acaba de passar un huracà que ha arrasat amb tot. Només hi havia un supervivent: el famós paper higiènic. Hi ha rotllosper a tothom.

En canvi, la situació és totalment diferent en altres supermercats, on es poden aconseguir qualsevol mena de productes, tant frescos com no peribles.

Un problema de llarga trajectòria

Encara que òmicron ha agreujat la situació, aquesta ve d'abans. Així ho defensa Katie Denis, vicepresidenta de la Consumer Brands Association (CBA), associació que representa a escala nacional companyies d'aliments envasats, begudes i de productes per a la llar. Denis apunta que la indústria d'aquests béns ha afrontat al llarg de la pandèmia dificultats a la cadena de subministraments, el que ha fet que aquesta es debiliti i "no ha deixat marge perquè el sistema manegi disrupcions, com les tempestes hivernals o la variant òmicron."

"Això ara es tradueix en prestatges escassament proveïts per als consumidors", ha inidcat Denis, puntualitzat que el que està succeint es deu a "una escassetat de mà d'obra, no una escassetat de menjar". Segons l'associació, les companyies s'estan ressentint d'un alt absentisme laboral a causa d'òmicron, fet que coincideix amb els esforços per fer noves contractacions i cobrir 118.000 vacants al sector dels productes empaquetats.

"La gran dimissió"

Cal tenir en compte que no només s'enfronten a les baixes per òmicron, sinó que aquestes coincideixen amb la coneguda com a "gran dimissió", l'abandonament voluntari per part de molts treballadors dels seus llocs de treball durant la pandèmia, en estar molt mal remunerats.

Tan sols al novembre, segons dades del Departament de Treball dels EUA, el nombre de persones que van deixar els seus llocs de treball de forma voluntària va pujar a 4,5 milions. Segons els mitjans especialitzats indiquen, aquest és un senyal que els nord-americans confien més en què poden trobar millors oportunitats laborals.