La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha carregat aquest dissabte contra el govern espanyol per la seva "irresponsabilitat i inacció" davant dels quatre casos confirmats a la regió de la soca britànica del coronavirus, unit a uns altres tres sota sospita, crítiques que ha estès al "colador" que resulta ser, segons la seva opinió, l'aeroport de Madrid Barajas.

"Vull denunciar la irresponsabilitat del president de govern espanyol, Pedro Sánchez, en el que està succeint tant amb l'aeroport com amb els tests. Vull denunciar la irresponsabilitat i la inacció. Demano que es posin a treballar seriosament i que no només aparegui el president per a una foto perquè al final estem sempre les comunitats actuant soles", ha declarat aquest dissabte Ayuso des de Toledo.

Arribada de la soca britànica

Ayuso ha posat el focus en què l'arribada de la soca britànica "afecta tot Espanya, no només a la Comunitat de Madrid". La cap del Govern madrileny ha exigit "fermesa a Barajas, fermesa contra el virus, tests i, d'aquesta manera, estar tots protegits fins que arribi la vacuna".

"Fa més de sis mesos que per carta, en conferències de presidents, en persona, he sol·licitat (al president) fer de l'aeroport de Madrid-Barajas un lloc segur i ara hem tornat a conèixer que tot just es realitzen PCR, es fan de manera aleatòria, i que estan entrant com a colador casos contagiosos com, per exemple, el britànic", ha subratllat Ayuso.

La presidenta autonòmica ha lamentat que aquesta Nit de Nadal "les famílies madrilenyes podrien haver-se reunit amb molta més tranquil·litat havent-se fet un test d'antígens a la seva farmàcia més propera", una cosa per a la qual encara no tenen el vistiplau "després d'un mes sol·licitant-lo" i quan "és una solució que tenen moltíssims altres països".

Quatre casos confirmats

La Comunitat de Madrid ha confirmat quatre casos confirmats de la soca britànica del virus i uns altres tres es troben en estudi, els resultats del qual podran conèixer-se entre dimarts i dimecres, ha informat en roda de premsa el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19, Antonio Zapatero.

Va ser entre dijous i divendres de la passada setmana quan es va detectar un positiu per un test d'antígens a un ciutadà que havia volat des del Regne Unit. L'endemà tres membres de la seva família van anar a un hospital amb símptomes, on els van confirmar el coronavirus per PCR.

Aquest mateix matí de dissabte, els serveis de microbiologia de la xarxa pública han confirmat tres casos d'aquesta mateixa família, el fill del qual, procedent del Regne Unit amb avió a meitat de la setmana passada, seria el cas índex. El seu positiu no ha pogut seqüenciar-se, ja que se li va realitzar un test d'antígens.

Existeix un quart cas confirmat per seqüenciació genòmica, que no té relació amb els anteriors, i que respon a un altre passatger procedent del Regne Unit. Va aterrar a Madrid el 20 de desembre. Cap dels quatre casos no és greu.