Rebem diàriament una quantitat ingent d'informació sobre alimentació. Tanta, que ja és difícil distingir quin és més rellevant o no, o quina està basada en principis contrastats. Això ha provocat que vulguem informar-nos més sobre noves dietes o solucions més miraculoses abans que escoltar al nostre metge amb els seus consells de control de pes. I així ho ha demostrat un nou estudi dut a terme a la Universitat Queen Mary de Londres que ha analitzat l'impacte, informativament parlant, de la dieta 5:2.

Es tracta una de les modalitats més esteses de realitzar el dejuni intermitent mitjançant la qual les persones que fan dieta restringeixen la seva ingesta calòrica en dos dies no consecutius a la setmana i després apliquen una alimentació normal en els dies restants. Es va fer popular per primera vegada al Regne Unit a través d'un documental de BBC Horizon i un llibre supervendes. Segons l'assaig clínic realitzat, les persones prefereixen rebre informació sobre aquesta dieta que atendre les prescripcions del metge de capçalera, malgrat que ambdues intervencions aconsegueixi resultats similars en la pèrdua de pes.

És la primera avaluació aleatòria de la dieta 5:2. Els investigadors van estudiar els efectes a llarg termini de proporcionar instruccions de dieta 5:2 en comparació amb els consells tradicionals de pèrdua de pes en 300 adults del Regne Unit amb obesitat durant un període d'un any.

Els resultats mostren que la pèrdua de pes a llarg termini va ser similar per a aquells que van realitzar una dieta 5:2 davant aquells que van seguir els consells de control de pes clàssics, amb un 18% i un 15% dels participants perdent respectivament almenys el 5% del seu pes corporal a l'any. Tanmateix, quan se'ls va demanar que qualifiquessin cada intervenció, els participants en el grup de dieta 5:2 tenien més probabilitats de recomanar la intervenció a d'altres o estar disposats a continuar amb la seva dieta.

Cintra métrica

Els investigadors van estudiar l'impacte d'un grup de suport setmanal a més del simple consell de dieta 5:2. Van descobrir que, encara que inicialment el suport presencial generava millors efectes primerencs i una millor adherència a la dieta 5:2, aquests efectes es debilitaven amb el temps.

Els experts assenyalen que han pogut obtenir els primers resultats sobre l'efectivitat d'un simple consell de dieta 5:2 en la vida d'una persona. Encara que la dieta 5: 2 no va ser superior als enfocaments tradicionals en termes de pèrdua de pes, els usuaris van preferir aquest enfocament perquè era més simple i atractiu.

En l'estudi, els consells tradicionals per al control de pes sobre dieta i exercici van consistir en una sessió de 20 minuts en la qual un assessor els va explicar el programa i va repassar els consells clau proporcionats als materials de suport. En canvi, els participants del grup 5:2 van rebre un fullet sobre la restricció de la seva ingesta calòrica en dos dies no consecutius a la setmana, amb exemples d'àpats que contenen la quantitat requerida de calories i suggeriments per a suport addicional online com a part d'una sessió individual de 20 minuts.