Els experts consideren que la inflamació subjacent en malalties com l'asma, la rinitis o la conjuntivitis és la mateixa i que, per tant, cal un abordatge integral que tingui en compte aquestes patologies tot i que de vegades no estiguin clínicament presents de manera simultània. Aquest concepte, "el d'una via respiratòria única", serà un dels temes principals que es tractaran a la jornada 'IV Matí Al·lèrgia Bellvitge: Malaltia Respiratòria Al·lèrgica", que l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) acull aquest dimecres i que abordarà la problemàtica de l'al·lèrgia respiratòria tant des de la perspectiva de l'atenció primària com de l'especialitzada.

L’asma afecta el 5% de la població adulta i el 10% dels nens i adolescents, i té un origen al·lèrgic en la majoria de casos (en els nens, 8 de cada 10 asmàtics són al·lèrgics i en adults ho són més del 50%). Al contrari del que passa amb la rinitis, a la que es tendeix a atribuir erròniament una causa al·lèrgica pràcticament sempre, l’asma, sobretot en l’adult, sovint no es relaciona amb l’al·lèrgia i s’aborda separadament.

Sobre el concepte de "via respiratòria única", la doctora Teresa Dordal, al·lergòloga de l'HUB, explica que la via aèria comença als ulls i acaba als bronquis, passant pel nas, les orelles, la faringe i la laringe. Això fa que a l’hora d’atendre pacients amb asma, rinitis o conjuntivitis sigui necessària "una visió global més sistèmica que tingui en compte les interrelacions entre aquestes patologies".

A la jornada també es tractarà el concepte de malaltia respiratòria al·lèrgica, que posa de relleu com l'al·lergen responsable dels símptomes és determinant en les manifestacions clíniques del pacient. Aquí, la doctora Dordal, destaca que "no és igual ser al·lèrgic als àcars que als fongs o els pòl·lens, ni ho és ser al·lèrgic a un pol·len o a un altre. Les particularitats que confereix la sensibilització al·lèrgica s’han de tenir en compte a l’hora d’abordar de manera integral aquests pacients, perquè condicionarà l’estratègia de tractament".

També es parlarà de com del diagnòstic al·lergològic pot ser clau des del punt de vista terapèutic i de pronòstic, com ara en aquells casos d’asma greu que es poden resoldre simplement retirant una mascota del domicili, evitant així tractaments costosos i ingressos hospitalaris.