"Estem massa nerviosos". Això ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, sobre el retard en la vacunació. D'aquesta manera, ha remarcat que el pla de vacunació té una durada de 365 dies i no pas d'una setmana. "Això és una marató, una carrera de fons", ha exposat. Així també s'ha mostrat visiblement estranyat sobre "una polèmica sense gaire sentit".

Davant la polèmica, Argimon ha confirmat que han arribat ja les 60.000 vacunes setmanals de Pfizer i ha assegurat que aquesta xifra és una mitjana. Així, també ha assumit "les disfuncions que hi hagi pogut haver" en la distribució. De fet, ha reconegut també la falta de neveres per poder emmagatzemar la vacuna a una temperatura d'entre 2 i 8 graus per conservar-les una vegada s'ha trencat el procés d'ultracongelació, a 80 graus sota zero. "No teníem totes les neveres a punt".

A més de la manca de neveres, també hi ha hagut polèmica amb les infermeres. El Departament atribuïa la lentitud de la campanya de vacunació al fet que no haguessin pogut arribar per un blocatge al canal de la Mànega, a l'ara també sabuda falta de neveres i en les últimes hores, també a la manca d'infermeres disponibles durant els festius de Nadal. Salut ha informat que hi ha unes 6.000 infermeres inscrites per formar part en la campanya de vacunació i ha exposat que cal organitzar els equips. D'aquesta manera, Argimon ha exposat que la majoria d'infermeres incloses en les 500 que vacunen "dobla torn". En aquesta línia, assegura no entendre comentaris que posin en dubte el seu esforç i compromís. "Sé quin és l'objectiu d'aquestes persones i quin és el seu compromís perquè els veig treballant". 

Vacunes per als sanitaris

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat també durant la roda de premsa conjunta amb Interior, que els professionals sanitaris també començaran a rebre la vacuna en aquest primer tram. Cal recordar que en aquesta primera tongada s'havia detallat que rebrien les vacunes els residents, personal de les residències i residents amb discapacitats. 

Situació epidemiològica a Catalunya

Amb un risc de rebrot situat en 500 punts, Argimon ha exposat, per altra banda, que les dades actuals encara no recullen la interacció de Nadal ni tampoc del dia 31 i 1. "Estem creixent un 4% diàriament". "Estem a dia 3 i estaríem fregant els 18.000 casos setmanals". D'aquesta manera, ha exposat que "estem en un entorn de creixement".

D'aquesta manera, també ha volgut deixar clar que l'objectiu no és reduir les xifres, sinó frenar-les. "Tenim el país que tenim i la situació que tenim, no som Alemanya. Ara intentarem frenar el creixement, després ja plantejarem si podem reduir". 

 

 

Imatge principal: el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon / ACN