El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest dilluns que preveu mantenir el toc de queda nocturn, entre la 1 i les 6 de la matinada en 161 municipis catalans, més de tres setmanes per poder baixar la incidència dels afectats per la pandèmia de coronavirus.

En una entrevista en la Cadena Ser, ha precisat que en una setmana es podrà observar algun fruit del toc de queda nocturn, "però per poder baixar aquesta incidència es necessita més d'una, dos i tres setmanes". El que no preveu ampliar el conseller és la llista dels municipis afectats per aquesta mesura, al·legant que ja van exigir requisits "bastant estrictes".

Un lleuger descens de contagis

Després del cap de setmana, el conseller ha constatat que ja s'aprecia un lleuger descens de contagis en totes les edats, sobretot entre els més joves, i creu que el confinament nocturn pot ajudar a reduir els contactes entre aquest col·lectiu "encara que també és cert que poden seguir en l'entorn més privat".

Després de considerar que no va ser un error eliminar l'obligatorietat de portar mascareta, ha recalcat que això s'ha d'aplicar quan un va només o acompanyat de la seva bombolla, però no en altres casos.

"Les vacunes no són 100% efectives"

"No podem fiar-ho tot a la bata blanca. Ens equivoquem. Cal evitar els contagis", ha reclamat Argimon, després d'advertir que les vacunes no són 100% efectives, i ha afegit que gran part dels ingressats en hospitals o a les UCI són persones no vacunades o que no tenien la pauta completa.

Les dades de la covid

En vista de les males dades de la covid, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, va reconèixer aquest diumenge en declaracions a RAC1 que s'ha reaccionat tard a la cinquena onada de la covid-19 i va augurar que a finals de juliol els pacients crítics poden ser 400 o 500, la qual cosa col·lapsaria les UCI.

Ha assegurat que, en aquesta època en què part del personal sanitari fa vacances, "400 pacients (ingressats per covid a l'UCI) tenen la mateixa implicació que 600 en un altre moment," per la qual cosa el sistema sanitari està molt tensat.

Com ja va reconèixer la passada setmana el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest diumenge va ser Craywinckel qui va admetre que, "des del punt de vista del CatSalut, de l'impacte en els usuaris i en el sistema sanitari", s'ha reaccionat tard a la cinquena onada.

"No hem sabut transmetre por a la població. Em preocupa moltíssim que la gent continuï sortint, que generi enfrontaments amb les forces de l'ordre quan intenten fer-los tornar a casa amb el toc de queda", va dir.

 

Foto principal: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon / ACN