Les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals catalans segueixen omplint-se de pacients covid. Aquest diumenge ja s'ha arribat a la xifra dels 297 malalts crítics, 25 més que ahir, una situació que preocupa als responsables del departament de Salut, que temen que aquest servei podria col·lapsar-se en 10 dies, coincidint amb el temut pic de la cinquena onada.

Les dades epidemiològiques preocupen Salut, que avui ha informat que en les últimes 24 hores s'han comptabilitzat onze morts, 4.648 nous contagis i 118 hospitalitzats més, que eleven el total de pacients fins als 1.545.

Una reacció tardana

A la vista d'aquestes dades, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha reconegut en declaracions a RAC1 que s'ha reaccionat tard a la cinquena onada de la  covid-19 i ha augurat que a finals de juliol els pacients crítics poden ser 400 o 500, la qual cosa col·lapsaria les UCI.

Ha assegurat que, en aquesta època en què part del personal sanitari fa vacances, "400 pacients [ingressats per covid a la UCI] tenen la mateixa implicació que 600 en un altre moment", per la qual cosa el sistema sanitari està molt tensat.

Preocupació pel comportament ciutadà

Com ja va reconèixer la passada setmana el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest diumenge ha estat Craywinckel qui ha admès que, "des del punt de vista del CatSalut, de l'impacte en els usuaris i en el sistema sanitari", s'ha reaccionat tard a la cinquena onada.

"No hem sabut transmetre por a la població. Em preocupa moltíssim que la gent continuï sortint, que generi enfrontaments amb les forces de l'ordre quan intenten fer-los tornar a casa amb el toc de queda", ha dit.

Baixa la velocitat de propagació

Enmig de la foscor, un raig de llum. La velocitat de propagació del virus continua baixant i s'ha situat en 1,21 (ahir era d'1,26), la qual cosa significa que cada cent afectats contagien una mitjana de 121 persones, i el risc de rebrot (EPG), que mesura el potencial de l'epidèmia, ha baixat a 1.373 punts, enfront dels 1.409 d'ahir.

En les últimes hores s'han notificat 4.648 nous contagis, que eleven el número total des de l'inici de la pandèmia a 831.289, l'edat mitjana dels nous infectats és de 30 anys i l'índex de positivitat de PCR i test d'antígens assoleix el 20,32%, una xifra molt superior al 5% que l'OMS considera òptima per poder controlar la pandèmia.

La incidència acumulada per cada 100.000 habitants a 14 dies és de 1.165, 23 més que ahir, i a set dies se situa en 618, 14 menys que ahir.

Segona nit amb toc de queda


La segona nit amb el toc de queda reinstaurat entre les 01 h i les 06 h ha transcorregut amb relativa normalitat i sense incidents a la pràctica totalitat de Catalunya, segons ha explicat el director general dels Mossos, Pere Ferrer, que ha dit que des de divendres passat la policia ha imposat unes 200 denúncies per incomplir les mesures restrictives imposades per la pandèmia.

De fet, ha assegurat que la passada nit s'ha registrat un descens en la mobilitat a Catalunya d'un 70% respecte a fa dos anys, la qual cosa vol dir que "el toc de queda es compleix".

Els que no compleixen el toc de queda, ha dit Ferrer, "són una minoria", perquè les places i carrers de Catalunya queden buits a la una de la matinada, hora d'entrada en vigor del mateix i a partir de la qual els agents persegueixen "petits grups, de quinze o vint persones", que no atenen el requeriment de desallotjar la via pública.

El perfil de les persones desallotjades, ha afirmat, és el d'un jove, que segurament ha vingut a passar uns dies de vacances o de festa. "I això cal combinar-ho amb la realitat de la pandèmia", ha apuntat.

L'oci nocturn

El debat entorn del model d'oci nocturn habitual, que ahir va qüestionar el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, en mostrar-se partidari de tancar els locals a la una de la matinada, fins i tot quan acabi la pandèmia, ha continuat avui amb les crítiques de la patronal Fecasarm, que ha anunciat que aquesta setmana es reunirà amb el regidor, i amb les paraules de la responsable del CatSalut.

"No m'incomoda -ha dit Craywinckel- que algú posi sobre la taula si el nostre model d'oci és raonable per fer compatible la festa amb el descans dels veïns. És un debat a obrir en un moment de més tranquil·litat. No dic ni que sí, ni que no, dic que com a debat em sembla interessant".

La vacunació entre els menors de 16 anys

La directora del CatSalut s'ha referit també a la vacunació dels menors de 16 anys i ha dit que "seria bo poder-los incorporar a partir de la tardor. Crec que al principi de l'escola, abans no podrem".

El dia d’avui, un total de 4.760.446 persones han rebut una primera dosi de la vacuna anti-Covid a Catalunya, mentre que 3.591.827 ja tenen inoculada la segona dosi i 4.019.984 compten ja la pauta completa, que inclou també als que han rebut la vacuna de Jansen, que requereix una sola dosi. 

 

Imatge principal, unitat de cures intensives amb un pacient amb Covid / EFE