Un fàrmac anticonceptiu masculí experimental i provat en ratolins redueix de manera ràpida i temporal la fertilitat masculina, en detenir per unes hores la capacitat de moviment dels espermatozoides. Aquesta troballa, que publica Nature Communications, pot suposar un avanç en els esforços per desenvolupar una píndola anticonceptiva masculina, que podrien prendre els homes poc abans de l'activitat sexual i recuperar la fertilitat l'endemà. L'estudi coordinat per Jochen Buck, del Weill Cornell Medicine (Estats Units), va descobrir que els inhibidors solubles d'un enzim anomenat adenilil ciclasa (sAC) poden reduir la motilitat dels espermatozoides en ratolins i en humans. El sAC és un enzim essencial per a activar la capacitat dels espermatozoides de nedar i madurar, de manera que puguin viatjar pel tracte reproductor femení i fecundar un òvul.

L'equip va desenvolupar un compost, anomenat TDI-11816, que inactiva el sAC. El compost no interferia en el comportament sexual dels animals, però la fertilitat s'eliminava en les hores següents a l'administració del fàrmac. Una única dosi d'aquest compost immobilitza els espermatozoides de ratolins fins a dues hores i mitja. Al cap de tres hores, alguns espermatozoides comencen a recuperar la motilitat, i a les 24 hores, gairebé tots han recuperat el moviment normal. L'eficàcia anticonceptiva era del 100% en les dues primeres hores i del 91% en les tres primeres hores.

L'estudi indica que no es van observar efectes negatius per a la salut quan aquests fàrmacs es van administrar de forma continuada durant sis setmanes. Encara que en la majoria dels experiments el fàrmac es va administrar com a injecció, els autors també van veure que la motilitat espermàtica dels ratolins es reduïa en nivells similars després de l'administració oral.

Un estudi d'un altre equip indica que els homes que mancaven del gen que codifica el sAC eren estèrils, però, d'altra banda, estaven sans, la qual cosa va tranquil·litzar l'equip respecte al fet que la inhibició del sAC podria ser una opció anticonceptiva segura, va explicar el centre Weill Cornell Medicine en un comunicat. "El nostre inhibidor actua en 30 minuts o una hora", va assenyalar una altra de les signants Melaine Balbach. "Tots els altres anticonceptius masculins experimentals hormonals o no hormonals, triguen setmanes a reduir el recompte d'espermatozoides o incapacitar-los per a fecundar òvuls".

Els anticonceptius masculins, oblidats

Els mètodes anticonceptius s'han basat sempre en la dona, i un dels grans reclams dels darrers anys ha estat apostar per desenvolupar mètodes per als homes. Aquesta troballa, que encara es troba en una fase inicial i es desconeix si pot acabar essent un mètode comú d'aquí a uns anys, representa un pas més en aquesta cerca d'un mètode anticonceptiu masculí. Per a entendre la importància d'aquest avanç científic cal fer un pas enrere i preguntar-se per què encara no existeixen tractaments anticonceptius per a homes. En la dècada dels cinquanta, just quan van arrencar els primers estudis a la recerca d'una pastilla per a evitar embarassos no desitjats, els científics ja van plantejar la possibilitat de desenvolupar un fàrmac per a homes, però es van descartar perquè tenien efectes secundaris, una raó que no s'ha aplicat amb la mateixa parcialitat per descartar mètodes anticonceptius femenins.