Lluitar contra l'ansietat és difícil. De vegades fa sentir culpables les persones que la pateixen, perquè es veuen incapaces de controlar-la i de gaudir de les experiències positives de la vida. Mantenir-la a ratlla pot resultar de vegades força difícil, ja que segons sembla que s'ha descobert ara, té el seu origen a les molècules del cervell.

Així ha quedat de manifest en un estudi que ha aconseguit identificar les molècules cerebrals que tenen un paper clau en aquest trastorn. La investigació és molt interessant, ja que l'ansietat és una patologia en continu augment els últims anys i és una de les principals causes d'absentisme laboral.

L'estudi n'analitza els orígens i el possible disseny de tractaments primerencs per a les persones en risc que podrien ser molt útils perquè els pacients puguin aconseguir portar una vida més o menys normal. Els experts que han participat en l'estudi són de la Universitat de Califòrnia (UC), Davis, la Universitat de Wisconsin-Madison i la Universitat Estatal de Nova York a Brooklyn, i els resultats apareixen en l'última publicació de la revista Biological Psychiatry.

Ansietat

En una investigació anterior que es va dur a terme amb macacos rhesus joves, els investigadors havien identificat que l'amígdala forma una part central del circuit cerebral de temperament ansiós. L'amígdala és una regió del cervell que té un paper clau en les emocions d'una persona.

En aquesta ocasió, els experts van fer servir mètodes genètics, d'imatge i comportament per investigar com funciona molecularment el cervell d'una persona amb temperament ansiós. Finalment, van trobar un grup de molècules de les quals van seleccionar una, la neurotrofina-3, que van investigar més a fons.

Es va fer un estudi més exhaustiu amb mones joves, a les quals se'ls van augmentar els nivells d'aquesta molècula al cervell. L'increment de la neurotrofina-3 va conduir a una reducció en els comportaments relacionats amb l'ansietat, inclosos els relacionats amb la inhibició, que és un factor de risc primerenc conegut per a aquest tipus de trastorns. A més, els escàners cerebrals van demostrar que es van alterar les activitats a totes les regions del cervell que estan relacionats amb l'ansietat.

Ansiós

A partir d'ara, els investigadors creuen que s'ha de continuar estudiant aquesta qüestió, analitzant altres molècules que també tenen relació amb l'ansietat i les afeccions que té associades.

Patir una certa ansietat no és patològic. És un sentiment ancestral que ens permet reaccionar de adequadament a situacions que percebem com a perilloses per al nostre organisme. Però les persones que la pateixen de manera contínua, fins i tot empitjorant amb el temps, i que a causa de la seva presència veuen com s'altera la seva vida familiar, laboral, escolar i afectiva, han d'anar a un especialista perquè prescrigui el tractament més adequat. I, segons l'Organització Mundial de la Salut, són més de 264 milions de persones a tot el món les que l'experimenten i veuen alterada la seva vida diària.