El tanuki, o gos viverrí en català, podria ser l'intermediari del coronavirus. Ja es tenien indicis que ho fos a la síndrome respiratòria aguda greu durant el 2002-2004 i ara també se sumaria a aquesta pandèmia mundial. Segons un estudi de la revista alemanya Emerging Infectious Diseases, aquests serien els portadors del virus que es van contagiar a través dels ratpenats i haurien estat l'enllaç amb els humans. El tanuki és una espècia amb contacte permanent amb les persones a la Xina.

A dia d'avui, encara està en debat si la pandèmia es va iniciar per transmissió directa des de ratpenats o mitjançant un hoste intermedi de mamífers. Aquest estudi es va fer inoculant el virus en diferents gossos d'aquesta espècie i fent-los interactuar amb d'altres en una granja.

Malgrat que no presentaven símptomes com els humans, febre o marejos, sí el posseïen. La conclusió que dona l'estudi empíric és la següent: "Els tanuki són susceptibles a la infecció per SARS-CoV-2 i poden transmetre el virus a animals directes en contacte. En el nostre estudi, aquests gossos només tenien signes clínics subtils. Hem trobat evidències de replicació viral i lesions tisulars només a les conques nasals".

Centenars de granges crien tanukis

I el salt en els humans l'explica així: "Aquesta transmissió podria provocar infeccions zoonòtiques en humans. Els nostres resultats indiquen que les granges afectades podrien ser embassaments del SARS-CoV-2. El tanuki no és un animal qualsevol a la Xina. Es calcula que hi ha més de 14 milions en captivitat i que això representa més del 99% dels exemplars totals al món. També n'hi ha molts al Japó. I el motiu és que la seva pell és molt preuada.

El doctor Freuling, científic investigador de l’Institut Friedrich-Loeffler, lidera aquesta investigació i fa un seriós avís: "Una vigilància eficaç i contínua hauria de dirigir-se als animals susceptibles, inclosos els gossos, especialment a la Xina, que és un actor clau en la producció mundial de pell. També hem d’iniciar estudis epidemiològics de camp a gran escala amb mostres històriques que puguin dilucidar el paper dels animals de granja en la pandèmia actual".

Realment és un gos?

Biològicament són cans, així que pertanyen a la seva família i actuen com ells tot i que el seu origen no està del tot definit. Es considera que és un dels gossos més antics de la història i estan molt protegits al Japó i en la majoria dels casos no es permeten com a mascotes ja que tenen una forta presència en el folklore japonès.

Solen viure en boscos, valls o zones casolanes campestres. Són molt sociables i divertits, intel·ligents, amb una gran personalitat i molt curiosos.