El cos no envelleix alhora com sovint s'havia pensat. Els diversos òrgans i teixits que conformen el cos humà envelleixen a velocitats diferents, segons es recull en una investigació de la Universitat de Stanford (EUA) que publica la revista Nature. A més, aquesta recerca presenta una prova que permet mesurar l'edat dels principals òrgans del cos. A través d'anàlisis de sang es podrà detectar si hi ha algun òrgan que està envellint prematurament per alguna mena d'afecció i tractar-ho amb temps. 

L'estudi ha posat en dubte i ha demostrat que la concepció que tots els òrgans envelleixen alhora és errònia. Els resultats de la recerca mostra que cada òrgan i teixit té la seva pròpia edat, la qual pot variar respecte a la salut d'aquest. El sistema emprat és una anàlisi de sang, cosa que faria relativament senzill aplicar-ho per conèixer l'estat de salut. Tanmateix, que es fa exactament amb aquesta sang? 

La prova, encara en fase experimental, d'aquest estudi ha consistit en l'anàlisi del plasma sanguini de més de 5.000 persones. Amb aquests tests es va observar que al voltant del 20% dels més grans de 50 anys tenien un òrgan envellint a un ritme accelerat i un 1,7% de les persones analitzades en tenia dos o més. Aquest envelliment accelerat es relaciona amb diverses malalties o riscos de salut. Per exemple, un envelliment accelerat del cor dispara el risc de patir una insuficiència cardíaca. Dels onze òrgans i teixits que s'han analitzat, no n'hi ha cap que tingui tendència a envellir més de pressa que els altres. Els òrgans i teixits analitzats han estat el cervell, els pulmons, el fetge, el pàncrees, l'intestí, el sistema immune, el sistema vascular i el teixit gras.

Una nova oportunitat per prevenir

L'objectiu d'aquesta prova preliminar és ser una eina més per a la diagnosi i el tractament de malalties com més aviat millor. Tony Wyss-Coray, director de la investigació, ha remarcat: "Podem calcular l'edat biològica d'un òrgan en una persona aparentment sana. Això, alhora, prediu el risc de malalties relacionades amb aquest òrgan". A llarg termini, s'espera que aquestes proves puguin ajudar a desenvolupar nous fàrmacs per tractar aquest envelliment prematur. Tot i això, encara queden moltes fases per endavant abans d'aconseguir que l'ús d'aquestes proves passi a ser generalitzat i no preliminar, com ho és actualment. Un cop aconseguit, els camins de la prevenció de malalties condueixen a molts escenaris diferents. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!