El primer dia laborable després que el govern espanyol decretés l’estat d’alarma a Madrid i nou municipis més, va arribar la sorpresa quan la Comunitat va comunicar un descens sobtat i sorprenent de nous contagis de Covid-19 (491). El cert és que en la darrera setmana, Madrid ha notificat 14.629 nous casos, un 26,6% menys que la setmana anterior. L’explicació, però, no és que la situació epidemiològica hagi fet un tomb. Hi ha dos factors que ho expliquen: la reducció del nombre de proves i el retard a l’hora de comunicar els resultats de les proves. Així amaga Isabel Díaz Ayuso l'impacte real de la pandèmia.

Només cal mirar les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, elaborades amb les facilitades per les comunitats, per comprovar la caiguda del 40% de les PCR, així com el retard en les notificacions. En dues setmanes les proves que fa la Comunitat de Madrid han passat de 169.741 entre el 21 i el 27 de setembre, a 80.273 la setmana del 3 al 10 d’octubre. Madrid no facilita dades sobre els tests d’antígens.

Pedro Sánchez Isabel Díaz Ayuso - efe

Isabel Díaz Ayuso ha assegurat que demanarà cada dia al govern espanyol l'aixecament de l'estat d'alarma / Efe

Justificacions

La conselleria de Sanitat, segons informa El Independiente, justifica la reducció de les proves per un descens dels casos. Però el cert és que també hi té a veure el protocol aprovat el 28 de setembre per l’executiu madrileny que determina que només s’han de fer les PCR als contactes estrets de casos positius sempre que siguin convivents, persones vulnerables, personal sanitari i de risc. Aquestes noves instruccions han de fer caure dràsticament la pràctica de proves. Es troba menys perquè es busca menys, denuncien des del sector sanitari.

Però aquesta no és l’única explicació sobre el descens dràstic de positius a la Comunitat de Madrid, un descens en què es basa, entre altres arguments, la presidenta Isabel Díaz Ayuso per reclamar l’aixecament de l’estat d’alarma imposat des del govern de Pedro Sánchez davant la seva negativa a adoptar fortes restriccions per evitar l’extensió del coronavirus. El retard en la comunicació dels casos confirmats també ajuda a maquillar les xifres sobre contagis.

Amagar la situació epidemiològica

Fent una mirada exhaustiva a les dades es comprova com s’admeten contagis a posteriori, fet que modifica les estadístiques de forma notable i amaga la veritable situació epidemiològica, tal com informa eldiario.es. No es tracta d’anomalies aïllades, sinó que és la norma. La reducció de positius fa baixar la taxa d'incidència, fet amb el qual justifica Díaz Ayuso l'aixecament de l'estat d'alarma. 

Així, el 2 d’octubre es declaraven 1.005 nous casos i una setmana més tard les estadístiques oficials pujaven fins a 2.422, més del doble. I així dia rere dia en les darreres setmanes, amb diferències entre les dades inicials comunicades i les definitives que en alguns casos superen el 50%. Va passar el 9 d’octubre quan es van notificar 1.428 positius i quatre dies més tard es van reconèixer 2.183 casos en aquell mateix dia.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat