El conseller de Sanitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha dit aquest diumenge que el govern regional tornarà a demanar l'aixecament de l'estat d'alarma a Madrid si es confirma la tendència a la baixa en els contagis, que ha augurat que se situaran per sota de 500 casos per cent mil habitants.

"Ahir ja ho vam demanar i avui demanarem que s'aixequi l'estat d'alarma a la ciutat de Madrid", ha dit Ruiz Escudero en una entrevista a RNE en la qual ha recalcat que les dades de les últimes dues setmanes "continuen confirmant la tendència a la baixa en la incidència acumulada".

En concret, si demà es confirma aquesta tendència en l'avaluació setmanal que la Conselleria de Sanitat publica els dimarts, la ciutat de Madrid portarà "cinc dies consecutius amb una incidència acumulada en 14 dies per sota de 500 casos" per 100.000 habitants, i amb una incidència en set dies amb "un creixement molt baix".

Una tendència similar "ha fet que la ciutat d'Alcalá d'Henares es quedi fora de l'estat d'alarma, per criteris del mateix Ministeri de Sanitat, i entenem que si ho ha fet amb Alcalá ho ha de fer amb Madrid", segons Ruiz Escudero.

El conseller dona suport així a l'alcalde Martínez-Almeida, que ahir va demanar d'aplicar "per igual" els criteris a tots els municipis, i que si Alcalá va sortir de les restriccions, també ho faci Madrid si compleix demà el "seu cinquè dia" amb menys de 500 casos.

El conseller va qualificar d'"innecessari" l'estat d'alarma quan ja "la inèrcia que portava la Comunitat de Madrid" en gairebé tres setmanes amb mesures com les zones bàsiques de salut (ZBS) estava funcionant. "La Comunitat de Madrid en cap moment ha deixat de prendre decisions pel que fa al control de la pandèmia", pel que considera l'estat d'alarma "un excés absolut, un atropellament".

En matèria jurídica, "si haguéssim traslladat l'ordre de Sanitat tal com ens demanava el Govern d'Espanya, hauríem tingut exactament el mateix problema amb el Tribunal Superior de Justícia (TSJM) una setmana després", quan el TSJ va tombar l'ordre del govern espanyol que suposava una espècie d'"estat d'alarma encobert", segons Escudero per a qui "el govern espanyol podia haver estudiat una mica més la fórmula".

Amb referència a la situació de Navarra, el conseller madrileny ha dit que espera que el govern espanyol apliqui mesures "amb la mateixa contundència i criteris" que va aplicar amb Madrid perquè, altrament, serà "difícil d'entendre".