Una nova investigació ha revelat que menjar tofu i altres aliments a base de soja poden reduir el risc de malaltia coronària.

Les troballes de l'estudi apareixen a la revista Circulation i ofereixen més informació sobre els beneficis per a la salut de les isoflavones, un tipus de compost que compten de manera natural amb alguns aliments d'origen vegetal. Els aliments a base de soja, com el tofu, són rics en isoflavones.

La polèmica de la soja

En 1999, l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès) va aprovar l'etiquetatge de productes a base de soja que declarava que menjar aquests aliments reduïa el risc de malaltia coronària. Tanmateix, des d'aquesta aprovació, els estudis sobre els beneficis per a la salut dels aliments a base de soja han mostrat resultats tant favorables com contraris.

Brots de soja

Com a conseqüència d'això la FDA va anunciar el 2007 que revisarien l'evidència sobre els aliments a base de soja i la seva influència en la bona salut del cor. Va ser el 2017 quan van proposar de revocar tal afirmació atesa l'evidència contradictòria que van trobar en una revisió efectuada per l'entitat.

Ara, l'actual estudi s'obre pas en aquest debat, amb l'esperança de proporcionar més informació sobre el benefici relatiu dels aliments a base de soja per a la salut del cor.

La investigació

L'estudi es va basar en dades de tres estudis separats que van incloure un total de 168.474 dones i 42.226 homes, i cadascú va realitzar un seguiment dels participants durant més de 20 anys. Tots els participants eren lliures de malalties cardíaques i càncer al començament dels estudis.

Cada 2-4 anys, els participants van rebre una enquesta de nutrició per completar. Els investigadors van obtenir la informació de la seva malaltia cardíaca de registres mèdics o de certificats de defunció en els casos en què una persona va morir a causa d'una malaltia cardíaca.

L'estudi va tenir en compte diversos factors de confusió que també poden afectar les malalties del cor per provar d'identificar amb precisió com les isoflavones afecten la salut del cor.

Després d'analitzar les dades, l'estudi va trobar que, en general, una ingesta d'isoflavones més gran es va associar amb una reducció moderada en el risc de malaltia cardíaca. Aquest vincle també va ser cert per al tofu quan l'equip va analitzar aquest aliment de forma independent.

Plat tofu

L'estudi també va trobar que els beneficis de menjar tofu eren particularment evidents per a les dones abans de la menopausa. Després de la menopausa, els investigadors només van notar una associació clara entre el consum de tofu i la reducció del risc de malaltia cardíaca en dones que no estaven prenent teràpia hormonal.

Si bé l'estudi suggereix una associació entre el tofu i les isoflavones, d'una banda, i la reducció del risc de malaltia cardíaca, per l'altre, no està clara per què o com funciona la relació entre ells.

Segons els autors de l'estudi, el tofu i altres aliments a base de plantes rics en isoflavones són excel·lents fonts de proteïnes i alternatives a les proteïnes animals.