L'adolescència és un dels períodes més significatius en la vida d'una persona. Durant aquesta època, els joves experimenten una sèrie de canvis físics, psicològics, emocionals i socials que els exigeixen una despesa energètica més alta de l'habitual. De fet, per això molts d'ells tenen un aspecte, en ocasions, tan cansat i unes necessitats de son més elevades que en altres períodes.

L'adolescència abasta des dels 12-13 anys fins als 20, aproximadament, i les necessitats nutricionals creixen, entre altres coses, perquè adquireixen el 40-50% del seu pes definitiu i el 25% de la seva talla adulta. I no només això, sinó que també augmenta un 50% la seva massa esquelètica i un altre tant la muscular. Les hormones sexuals entren en funcionament i ambdós sexes experimenten un desenvolupament que provoca l'aparició del borrissol corporal a axil·les, pubis i rostre en el cas dels nois, l'augment de les glàndules mamàries i l'aparició de la primera regla en el de les noies, entre altres aspectes.

Grup adolescents

És una edat molt bona per fomentar hàbits d'alimentació saludables que es converteixin en duradors i que determinin amplis beneficis per a la seva salut. Tanmateix, també és una època en què apareixen distorsions davant la infantesa que poden provocar mals hàbits com ometre menjars, decantar-se pel menjar porqueria amb més freqüència, no menjar amb la família sinó davant l'ordinador o a l'habitació o començar dietes sense cap tipus de prescripció mèdica. Per això és important estar més pendent que mai per evitar aquestes situacions.

De forma general i sense entrar en especificitats, les necessitats energètiques varien entre les 2.750 quilocalories en els nois i les 2.200 en les noies. I augmenten també les necessitats de ferro, vitamina A, vitamina D, vitamina C, àcid fòlic i de calci, principalment.

L'alimentació

En el cas de les proteïnes, és aconsellable ingerir les d'origen animal i les vegetals, potenciant el consum de cereals i llegums davant la carn. Cal limitar la ingesta dels greixos que acompanya a la carn, així com els embotits. En canvi es recomana augmentar el consum de peixos, substituint als productes carnis, tres o quatre vegades a la setmana.

Peix

En el cas dels hidrats de carboni, s'han de consumir majoritàriament en forma complexa per augmentar l'aportació de fibra (pa, pasta, arròs integrals). Les fruites han de prendre's fresques i senceres i s'ha d'augmentar el consum de verdures, hortalisses, tubercles i llegums. Per augmentar la ingesta de vitamines es recomanen les hortalisses i verdures, sobretot les de fulla verda, els olis vegetals o l'ou.

És important que, en el cas que algun adolescent tingui sobrepès, s'acudeixi al metge, perquè un dels grans perills a aquesta edat és seguir una dieta inadequada que pugui provocar efectes negatius sobre la salut i un efecte rebot. Perquè la idea no és que se segueixi una dieta, sinó que s'adquireixin hàbits saludables per tota la vida, encara que això pugui implicar que es tard més temps en aprimar-se.