Un placebo és una substància que s'administra a una persona i que manca de funció curativa alguna. I es denomina efecte placebo a la resposta beneficiosa que es produeix en l'organisme simplement pel fet que l'individu cregui que el que s'està prenent sí que serveix per curar la malaltia que pateix. El contrari és l'efecte nocebo, que es produeix quan es genera una reacció negativa a un tractament inactiu.

En el camp de la ciència i la medecina, s'utilitza molt el placebo per avaluar les intervencions mèdiques, pel que és important comprendre com i per què sorgeixen aquests efectes que poden arribar a representar el 68% de l'efecte en alguns grups de medicaments, com per exemple els antidepressius.

Medicaments

S'ha estudiat la varietat de factors que contribueixen a l'efecte placebo. Fins ara, s'ha demostrat que la genètica, el nivell de coneixement i les expectatives individuals del resultat d'un tractament juguen un paper important.

Ara, una nova revisió científica ha afegit a aquesta llista un factor més: el tipus de personalitat. L'estudi publicat en el Journal of Psychosomatic Research analitza si certs trets de personalitat influeixen en la probabilitat que algú experimenti l'efecte placebo o nocebo.

L'estudi

 

Per dur-lo a terme es van centrar en grans trets de la personalitat: el neuroticisme o inestabilitat emocional, l'extraversió, la disponibilitat a experimentar, l'amabilitat, la conscienciació i l'optimisme, i van realitzar una revisió d'estudis rellevants publicats entre 1997 i 2018.

Al final, van descobrir que va ser precisament l'optimisme, el tret que es va associar de manera més fefaent amb l'augment de les respostes al placebo, mentre que el pessimisme es va associar de manera bastant consistent amb les respostes al nocebo. També van descobrir que la por i l'ansietat estaven associades amb aquesta última resposta. Les persones que van experimentar aquests sentiments tenien més probabilitats de percebre els efectes negatius del tractament.

Encara que els experts que han participat en l'estudi no volen decantar-se per un únic tret de la personalitat que estigui exclusivament relacionat amb la resposta placebo o nocebo, sí que analitzen de manera detallada la relació entre l'optimisme i l'efecte placebo.

Les raons que addueixen són les diferents maneres que tenen els optimistes i els pessimistes d'enfrontar-se a les situacions estressants. En analitzar com l'ansietat podria augmentar l'efecte nocebo, els autors descriuen que podria explicar-se per mecanismes neuroendocrins i bioquímics, especialment en la hiperalgesia, és a dir en una sensibilitat més gran al dolor.

Pastilles

També, les persones propenses a l'ansietat podrien malinterpretar els símptomes d'hipervigilància i estrès com signes de malaltia. Els autors es mostren molt esperançats, perquè conèixer de forma exhaustiva els mecanismes que influeixen en l'efecte placebo seria sens dubte un gran avenç en l'àmbit de la medecina. Per això esperen poder seguir amb els estudis i analitzar quin altre tipus de trets de la personalitat poden influir, especialment els relacionats amb l'optimisme i el pessimisme.