Sembla evident, però ara una nova investigació de la Universitat de British Columbia ha demostrat empíricament que més satisfacció amb la vida s'associa amb una millor salut física, psicològica i conductual.

La investigació, publicada recentment a la revista The Milbank Quarterly, va demostrar que una satisfacció més important amb la vida està relacionada amb 21 resultats positius de salut i benestar.

Aquests resultats inclouen xifres tan rellevants com un 26% menys de risc de mortalitat, un 46% menys de risc de depressió, un 25% menys de risc de limitacions de funcionament físic, un 12% menys de risc de dolor crònic, un 14% menys de risc d'aparició de problemes de son i un 8% més de probabilitat d'activitat física freqüent. També, millor benestar psicològic en relació amb diversos indicadors, com l'afecte positiu, optimisme, propòsit en la vida i domini, així com puntuacions més baixes en desesperança, afecte negatiu, restriccions percebudes i solitud.

Dona tranquil·laEl nou estudi relaciona una satisfacció més gran amb la vida amb fins a 21 indicadors positius de salut

Encara que és cert que és evident que ser més feliç ens fa sentir millor, posar aquesta afirmació en xifres no deixa de sorprendre en certa manera. Els experts van examinar dades d'una mostra representativa a escala nacional de 12.998 adults nord-americans majors de 50 anys, als quals es va demanar que autoavaluessin la seva satisfacció amb la vida i la seva salut.

Aquest estudi és el primer a mostrar si un canvi positiu en el nivell de satisfacció amb la vida s'associa amb millors resultats en una àmplia gamma d'indicadors de benestar i salut física, conductual i psicosocial durant un període de quatre anys.

"La satisfacció amb la vida és l'avaluació que una persona fa de la seva pròpia vida en funció dels factors que consideren més rellevants", afirmen els experts. "Si bé la satisfacció amb la vida està determinada per la genètica, els factors socials i les circumstàncies canviants de la vida, també es pot millorar tant a escala individual com col·lectiu a escala nacional".

En els últims anys, organitzacions intergovernamentals com les Nacions Unides (ONU) i l'Organització Mundial de la Salut han instat els països a utilitzar indicadors de benestar a més dels indicadors econòmics tradicionals, com el PIB, en prendre decisions polítiques.

"Els resultats d'aquest estudi suggereixen que la satisfacció amb la vida és un objectiu valuós que els legisladors han de considerar per millorar els resultats de salut física, psicològica i conductual en l'àmbit de polítiques", demanen els científics.

Home rientEls autors de la investigació volen cridar l'atenció dels legisladors sobre la matèria

Els investigadors van decidir examinar un període de temps de quatre anys, ja que hi ha evidència emergent que indica que els nivells canviants de satisfacció amb la vida són un determinant important del comportament de vot. A més, els cicles electorals acaben aproximadament cada quatre anys a molts països.

Per tant, al·leguen els experts, els responsables polítics que estiguin interessats a buscar idees pràctiques sobre com millorar la satisfacció amb la vida en l'àmbit de polítiques poden consultar l'Informe de polítiques de felicitat i benestar global, que es genera a partir d'una iniciativa més àmplia de l'ONU codirigida pel professor emèrit d'economia de l'UBC, Dr. John Helliwell, i el professor de la Universitat de British Columbia, Dr. Jeffrey Sachs.