La melatonina és una hormona que produeix el cos humà de manera natural. Es produeix per la glàndula pineal al cervell, però també es troba en altres àrees, com els ulls, la medul·la òssia i l'intestí.

Habitualment se la coneix com l'hormona del son, a causa que els alts nivells de melatonina poden facilitar en agafar el son. Això no significa que la melatonina per si mateixa et farà dormir, sinó que permet que el teu cos sàpiga que és de nit i que així pugui relaxar-se per acabar dormint més fàcilment.

Els suplements de melatonina són molt coneguts entre els qui pateixen insomni. Però és que a més, la melatonina també és un antioxidant molt valorat. 

Pastilles de melatoninaPastilles de melatonina

Com actua la melatonina

La melatonina funciona al compàs amb el ritme circadiari del cos, el rellotge intern que permet saber quan és el moment de dormir, despertar o menjar, per exemple. També ajuda a regular la temperatura corporal, la tensió arterial i els nivells de determinades hormones.

Així mateix, s'uneix als receptors del cos i pot ajudar-lo a relaxar-se reduint l'activitat nerviosa. La melatonina pot reduir els nivells de dopamina, una hormona que ens ajuda a mantenir-nos desperts.

Com que la melatonina ajuda el cos a preparar-se per dormir, les persones que no l'obtenen en prou quantitats a la nit, solen tenir problemes per agafar el son. Hi ha diversos factors que poden causar nivells baixos de melatonina durant la nit. Entre ells hi ha l'estrès, el tabaquisme, l'excessiva exposició a la llum durant la nit, la falta de llum natural durant el dia, o el mateix envelliment.

Prendre un suplement de melatonina et pot ajudar a contrarestar els nivells baixos de l'hormona i a normalitzar el teu rellotge intern. L'evidència actual indica que prendre melatonina abans de ficar-se al llit pot ajudar-te a agafar el son.

En aquest sentit, una anàlisi de 19 estudis científics realitzats amb persones amb trastorns del son, va trobar que la melatonina va ajudar a reduir el temps que tardava a agafar el son en una mitjana de 7 minuts. En molts d'aquests estudis, els voluntaris també van revelar haver gaudit d'una qualitat de son significativament major.

Dona adormidaDona adormida

A més, la melatonina pot ajudar amb el jet-lag, un trastorn temporal del son. El jet-lag té lloc quan el rellotge intern del cos no està sincronitzat amb la nova zona horària en la qual es troba la persona. Els treballadors per torns també poden experimentar símptomes de desfasament horari, ja que treballen durant un temps que normalment es reserva per dormir.

Afortunadament, la melatonina pot ajudar a reduir el jet-lag sincronitzant el rellotge intern de cada persona amb el canvi d'hora. De fet, una anàlisi de nou estudis científics va explorar els efectes de la melatonina en persones que van viatjar a través de cinc o més zones horàries i es va descobrir que la melatonina era molt eficaç per reduir els efectes del desfasament horari. A més, es va comprovar que tant les dosis més baixes (0,5 mil·ligrams) com les dosis més altes (5 mg) van ser igualment efectives per reduir el jet-lag.