Agbar ha desenvolupat un monitoratge de les aigües residuals a Catalunya per quantificar la presència del virus Sars-Cov-2 i "anticipar l'aparició de possibles nous brots" de coronavirus en la població, segons un comunicat de la companyia.

"En un curt espai de temps" es preveu monitorar més poblacions a Espanya amb aquest sistema de vigilància de l'eina Covid-19 City Sentinel, que combina un pla de mostreig adaptat, anàlisis ràpides de RT-qPCR i accés a un observatori digital.

Els plans de mostreig s'han validat amb experts encapçalats per l'especialista en virologia aquàtica Albert Bosch (UB), que ha destacat que vigilar el virus en aigües residuals pot permetre avançar-se als casos de Covid-19 per prendre "mesures efectives immediates davant una possible nova onada" d'infeccions.

Agbar ha destacat que posa així a disposició dels municipis el seu coneixement de xarxes de sanejament i control d'abocaments per sectoritzar el clavegueram en zones d'influència que ajudin a traçar l'origen del Sars-Cov-2 si es detecta, i afegeix que els seus laboratoris Labaqua poden donar resultats fiables en menys de 48 hores.

Manuel Cermerón, d'Agbar, ha declarat que la companyia posa a disposició dels gestors públics i del teixit empresarial l'observatori digital de Sars-Cov-2 en aigües residuals "més rellevant" d'Espanya.

Plataforma digital

Els resultats de l'anàlisi de mostres es transfereixen automàticament a una plataforma digital, que proporciona al gestor públic un gràfic en forma de mapa dinàmic del municipi, amb una sectorització per zones d'influència que facilita traçar l'origen del virus.

També serveix com a observatori que uneix resultats analítics amb indicadors d'evolució sanitària del municipi, i permet a les administracions públiques i sanitàries fer més atenció a les instal·lacions de risc alt.

Aquesta solució s'ha desenvolupat a partir dels resultats de l'estudi d'investigació (projecte Reveal) llançat fa uns mesos i liderat pel Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua): s'han analitzat centenars de mostres a 5 zones amb diferent incidència de l'epidèmia, sumant més de 6 milions de persones: Àrea Metropolitana de Barcelona, Alacant, Múrcia, Ourense i Sabadell.