El passat mes d'octubre la ministra austríaca de Defensa, Klaudia Tanneren, explicava que es produiria una "gran apagada" i ho remarcava com un "perill real", al mateix temps que demanava a la població que comprés materials com el combustible, espelmes, bateries, conserves i aigua potable. Però, com ens afecten aquestes notícies? 

La por d'una hipotètica gran apagada podria estar reactivant l'ansietat i el pànic a la incertesa que ja es va viure amb la pandèmia del coronavirus. Podria afectar, sobretot, a les persones més vulnerables que senten necessitat de recol·lectar material" i que es deixen emportar per una manera compulsiva de fer i no racional. 

El psicòleg Enric Valls explica que aquestes situacions poden tenir repercussions en la nostra salut mental perquè es genera una "psicosi o histèria col·lectiva". Segons explica a Efe, alguns dels seus pacients reconeixen que ja han retirat fins i tot diners i li demanen si ja ha comprat un forn petit. 

Malgrat tot, constata que les declaracions fetes per la ministra austríaca generen a Espanya que es comenci "a actuar de manera compulsiva i sense raonament" i es compra "per si de cas". Encara que els experts hagin subratllat ja en diverses ocasions que aquest fet no té un risc real de produir-se aquí.

El paper de vàter, exhaurit 

Durant la pandèmia hi ha hagut diverses coses que volaven del supermercat, però la més sonada era la del paper de vàter. Quan es va anunciar el confinament, els supermercats van veure com en qüestió de minuts desapareixien tots els paquets de rotllos de paper de vàter (i de cuina) dels prestatges. Després també va acabar faltant la farina o productes més bàsics perquè la gent es va bolcar a fer pa, pasta o cuinetes en general a casa. 

El psicòleg, també amb declaracions a Efe, demana "racionalitzar el pensament, tenir criteri i apostar pel sentit comú". A més, també destaca que no cal sobreinformar-se i és necessari contrarestar les informacions que es difonen a través de les xarxes socials.

Segons destaca, "estem en una època de postpandèmia, de crisi energètica i de canvi climàtic" i "estem farts". Per això mateix, comenta, que mlta gent es "deixa portar". 

Marcats per la pandèmia

I és que el context de la pandèmia ha influenciat molt la manera com la societat pot encaixar aquest tipus de notícies. De fet, la psicòloga Gracia Vinagre, també en declaracions a Efe, insisteix que "si no haguéssim passat per la pandèmia del coronavirus, però finalment la gran apagada s'ha convertit en un fenomen social per la situació sorprenent que ha suposat la crisi sanitària". 

Bàsicament, la "gran apagada" suposa que tornem a veure "la incertesa de ben a prop, els alarmismes i les teories de la conspiració". 

 

 

Imatge principal: una noia amb ansietat, sensació d'anar de pressa i no arribar a tot arreu / Unsplash