Els casos de psicosi s'han disparat en els últims dos anys al Regne Unit, a mesura que cada vegada es detecten més casos d'al·lucinacions i pensaments delirants després de l'estrès provocat per la pandèmia del coronavirus. 

Segons recull el diari The Guardian basant-se en dades del servei de salut britànic NHS, hi ha hagut un augment del 75% en la quantitat de persones derivades als serveis de salut mental per un primer episodi sospitós de psicosi entre abril del 2019 i abril del 2021.

L'augment va continuar durant tot l'estiu, amb 12.655 el juliol del 2021, un 53% més que els 8.252 del juny del 2019. El rotatiu exposa que aquest augment significatiu s'ha vist durant l'últim any, després del primer tancament nacional. Segons dades analitzades per l'organització Rethink Mental Illness. Es van realitzar més de 13.000 referències el maig del 2021, un augment del 70% al maig anterior, quan hi va haver 7.813 referències. 

Què és la psicosi?

La psicosi pot implicar veure o sentir coses que altres persones no veuen ni senten, és a dir, possibles al·lucinacions. A més, també pot comportar desenvolupar creences que no es basen en la realitat, patir deliris, per exemple. Un fet que pot resultar ser molt angoixant. 

Poden ser símptoma de l'esquizofrènia, trastorn bipolar o una depressió severa. Però també pot ser símbol de depressió severa desencadenada per una experiència traumàtica, abús de drogues o alcohol, segons destaca el mateix diari.

Els experts aconsellen rebre una revisió en menys de dues setmanes després d'haver patit un episodi de psicosi. 

Més depressió i ansietat

Un augment que no és casualitat. Els casos de depressió greu i ansietat s'han disparat a tot arreu. Segons un estudi publicat a The Lancet, que ha qualificat per primera vegada l'impacte de la pandèmia, hi ha 53 milions de persones més amb depressió i 76 milions amb ansietat. Unes dades que suposen un creixement del 28% i del 26% en només un any. 

Els més afectats, segons destaca la mateixa investigació, són les dones i els joves. De cada tres casos de depressió o ansietat nous que s'han recollit, dos afecten dones.

La investigació ressalta també que els països que han patit unes restriccions més severes o confinaments més llargs i prolongats en el temps, són els que han acumulat més problemes de salut mental. 

La publicació ha coincidit amb l'informe anual d'Unicef. Aquest altre estudi detalla que hi ha hagut un increment dels casos diagnosticats de malalties mentals entre infants i joves de 10 a 19 anys.

 

 

Imatge principal: un jove mira per la finestra / Unsplash