Hi ha diversos factors que influeixen en l’aparició de l’addició al menjar, un desordre que cada cop afecta a més persones i que encara no està reconegut com un trastorn mental. Investigadors de la Universitat Catòlica de Múrcia (UCAM) han publicat un estudi a la revista científica Diseases on conclouen que el consum de begudes estimulants i la falta de vitamina D faciliten l’addicció al menjar.
Els investigadors proposen un model predictiu per identificar els casos d’addicció al menjar a partir d’una mostra a més de 700 estudiants universitaris. El model, elaborat amb eines estadístiques tradicionals i també amb algoritmes d’aprenentatge automàtic han identificat tres factors claus associats a una probabilitat més gran de presentar símptomes d’addició al menjar. Aquests tres factors són: presentar una circumferència de la cintura superior als 85 centímetres, nivells baixos de vitamina D i un consum habitual de begudes estimulants com ara el cafè, l’alcohol o begudes energètiques. Igualment, els investigadors van detectar que els enquestats amb símptomes d’addicció al menjar tenien, de mitjana, un 5% més de greix corporal que aquells que no en teníem. Segons expliquen al seu estudi, eren més propensos a haver experimentat canvis recents de pes i a haver seguit dietes restrictives sense la supervisió d’un especialista.
Hàbits de vida i dèficits nutricionals
Segons ha explicat una de les responsables de l’estudi, Cristina Reche-García, la investigació mostra les “dimensions complexes de la conducta alimentària, la composició corporal, els hàbits de vida i els possibles dèficits nutricionals no estudiats prèviament”. Igualment, apunta que variables àmpliament estudiades, com l’índex de massa corporal, el consum de drogues i la freqüència de l’activitat física, no expliquen, per si sols, els símptomes relacionals amb l’addicció al menjar, almenys entre la població universitària. Els autors de l’estudi recomanen que els seus resultats s’apliquin per detectar de forma precoç l’addicció al menjar.
Què és l'addició al menjar?
L’addicció al menjar, també anomenada ingesta compulsiva o trastorn per afartament, és un problema d’alimentació pel qual les persones consumeixen quantitats ingents de menjar en un curt període de temps. Es menja, en la majoria de casos, sense necessitat de tenir gana. Habitualment s’ha considerat que la depressió, l’ansietat, els desajustos hormonals, o la baixa autoestima són la causa d’aquesta addicció. Ara aquest estudi aporta una via més per abordar aquest trastorn.