Investigadors de l'Hospital del Vall d'Hebron de Barcelona han aconseguit seqüenciar el genoma complet de dos soques del virus SARS-CoV-2 de dos pacients, el que permetrà comparar les seqüències entre diferents poblacions i països per veure com el coronavirus va canviant a mesura que s'estén entre la població.

Segons ha informat el centre sanitari, el que havia de ser un projecte d'un any de durada s'ha convertit en una cursa contrarellotge per aturar la pandèmia i en tan sols 15 dies el grup d'investigació en Malalties Hepàtiques del Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR) i la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia de l'hospital han seqüenciat el genoma complet de dos soques del SARS-CoV-2 de dos pacients.

El cap del Servei de Microbiologia de Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que es tracta de dues seqüències completes i sense errors que ja es poden consultar en GISAID, una base de dades internacional, d'accés lliure que recull les seqüències de milers de virus de la grip i que ara acull també les del SARS-CoV-2, així com dades epidemiològiques i clínics relacionats.

"En un temps rècord i únicament amb mitjans propis hem aconseguit posar a punt la metodologia de seqüenciació massiva per obtenir el genoma complet del virus i a partir d'ara poder fer-ho en més pacients", ha assenyalat el microbiòleg, que ha destacat que aquest èxit "no hauria estat possible sense tota la feina duta a terme durant anys amb el virus de l'hepatitis C a Vall d'Hebron".

Segons l'investigador, la seqüenciació del genoma del virus ajudarà a saber per què hi ha malalts que responen millor o pitjor al virus, és a dir, es podrà saber per a cada pacient, de forma individualitzada, com està influint el virus en el desenvolupament de la malaltia.

La importància de seqüenciar el virus sencer, segons Pumarola, rau que "des del punt de vista epidemiològic permet comparar les seqüències entre diferents poblacions i països de tot el món per veure com el virus va canviant a mesura que s'estén entre la població, un coneixement útil per predir què pot passar en els propers anys i com actuar."

"Obtenir el genoma complet del virus SARS-CoV-2 en cada individu obre les portes a l'estudi de la seva variabilitat, d'evolució del virus, i de factors pronòstics dels pacients", ha detallat.

"A més, estudiant aquestes seqüències podem estudiar el grau de conservació, és a dir, podem veure quins són les zones del virus que gairebé mai no canvien i per tant serien les millors dianes per al disseny de vacunes i antivirals d'acció directa", ha conclòs l'investigador.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat