La Unió Europea ha aconseguit el seu objectiu d'administrar la pauta completa de la vacuna contra la covid-19 al 70 per cent de la seva població adulta abans del final d'estiu, segons ha informat aquest dimarts la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

"El 70 % dels adults de la UE estan completament vacunats. Vull agrair a les moltes persones que han fet possible aquest gran èxit. Però hem d'anar més enllà. Hem de vacunar més europeus. I hem d'ajudar la resta del món a vacunar. Continuarem donant suport als nostres socis", ha escrit a la xarxa social Twitter.

La comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha celebrat que es tracta d'"una important fita" en els esforços per acabar amb la pandèmia, però ha insistit també que caldrà continuar vacunant, lluitant contra la desinformació sobre aquest tema i seguint les mesures de salut pública.

"No podem parar-nos aquí. Les noves variants fan necessari que anem més enllà del 70 % per estar segurs. Hem d'anar un pas per davant. Hem d'abordar amb urgència la preocupant bretxa de vacunació entre els nostres Estats membres i estar llestos per desplegar vacunes de reforç si l'evidència científica mostra que aquest és el camí a seguir", ha dit en una declaració difosa pel seu gabinet.

Objectiu complert

La Comissió Europea, encarregada de centralitzar les compres de vacunes per als Estats de la UE, s'havia fixat a començaments d'aquest any la meta de vacunar abans del final de l'estiu el 70 % de la població adulta, uns 255 milions de persones.

Després d'un inici lent de la campanya per l'escassetat de vacunes, els retards en els lliuraments i la suspensió temporal de l'administració d'AstraZéneca en alguns països, Brussel·les va aconseguir ja al juliol lliurar les dosis necessàries per a això als Estats, que també han anat accelerant i perfeccionant les seves estratègies de vacunació.

Tanmateix, les taxes varien molt entre els Vint-i-set, amb Irlanda al capdavant amb un 85,5 % de la seva població adulta totalment vacunada, seguida de Dinamarca (83,5 %) i Portugal (82,4 %); mentre que a la cua se situen Bulgària (20 %), Romania (31,9 %) i Letònia (45,5 %), segons dades del Centre de Control de Prevenció i Malalties (ECDC).

Espanya, dels més avançats, ha administrat ja la pauta completa de la vacuna al 76,7 % dels adults i el 87,6 % té almenys una dosi.

Malgrat que molts Estats encara no han assolit la marca del 70 %, la UE ja es planteja si s'hauria d'administrar una dosi de reforç, encara que l'Agència Europea del Medicament (EMA) encara no s'ha pronunciat sobre si serà necessària.

En cas de ser el cas, el comissari europeu de Mercat Únic, Thierry Breton, assegura que no hi hauria escassetat de vacunes ja que la UE ha augmentat la seva capacitat de fabricació i ara mateix genera "300 milions de dosi al mes".

En el segon semestre de l'any, la Comissió Europea lliurarà 950 milions de dosi als Estats membres, va explicar en una entrevista amb la televisió pública francesa la setmana passada.

 

Foto principal: Un noi es vacuna contra el coronavirus / EFE