40 escoles de Barcelona han tallat aquesta tarda diversos carrers de la ciutat per protestar per la contaminació i han exigit a l'Ajuntament una millora de la qualitat de l'aire prop dels centres educatius. Es preveu que els talls es faran de forma periòdica cada 15 dies. 

Per la seva banda, la Societat Catalana de Pediatria s'ha sumat al moviment i ha alertat que l'alt nivell de trànsit és un factor de risc per a la salut. 

Un dels representants d'Associació Famílies d'Alumnes Escola Diputació, un dels centres que han participat en el moviment, Sergi Lejardi, ha explicat en una entrevista a TV3 que demanen a l'Ajuntament de Barcelona que, com a màxim, hi hagi un carril de circulació amb una velocitat màxima de 30 km per hora. Ha declarat també que el pla municipal "Protegim les Escoles" és un programa pensat per dur-se a terme en tres anys, i que es troben davant una problemàtica urgent. A més, ha insistit que, davant la necessitat d'obrir finestres per la situació de la pandèmia, la situació s'agreuja. Segons la cadena, a moltes escoles de la ciutat, els nivells de soroll i contaminació superen els nivells exigits per l'OMS. 

A més de les escoles d'Horta-Guinardó, les Corts, Gràcia, l'Eixample, el Clot i Poblenou, que han efectuat 35 talls simultanis, també s'hi ha sumat l'AMPA de l'escola Enric Casassas de Sabadell i diversos centres de l'Hospitalet de Llobregat i de Badalona ja han expressat la voluntat d'afegir-s'hi. Les protestes, que van començar l'11 de desembre, es repetiran cada dues setmanes.

Els pediatres alerten dels riscos per a la salut

Per la seva banda, la Societat Catalana de Pediatria ha alertat que l'alt nivell de trànsit és un factor de risc per a la salut. El seu portaveu, Ferran Campillo, ha declarat a una entrevista a Betevé, que "l'exposició a la contaminació de l'aire a les escoles té efectes que, en molts casos, seran per tota la vida". Ha assegurat que els nens que van a centres amb una pitjor qualitat de l'aire "són més propensos a tenir crisis d'asma" i "tenen una afectació en el rendiment cognitiu, problemes d'atenció". "Es tracta d'una qüestió de justícia per tal que els nens tinguin les mateixes oportunitats", ha afegit. 

ERC dona suport a les escoles

En un comunicat, ERC ha reclamat al Govern municipal la pacificació dels entorns escolars en el termini d'un any i amb intervencions urbanes de qualitat, així com l'avaluació i consolidació de totes aquelles intervencions tàctiques que han tingut èxit.

També ha instat a baixar de la vorera a la calçada terrasses, motos i ciclomotors, així com tots aquells elements que poden suposar un "destorb" per als vianants; garantir la prioritat als vianants en tots els carrers amb una amplada inferior a 12 metres, i pacificar els laterals de grans avingudes, com s'ha fet en el cas de passeig de Gràcia.