Professionals de la salut estimen que unes 300.000 persones a Catalunya tenen covid persistent. Així ho han explicat aquest dijous en el primer congrés a Barcelona dedicat a la problemàtica, en la qual han admès que encara hi ha “poca informació”, i han reclamat més investigació. “Com influiran les diferents variants o si la vacuna podrà o no protegir en més o menys mesura, són dubtes que ens falta resoldre i per això és molt important fer molta recerca”, ha detallat la coordinadora de la unitat de covid persistent de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Lourdes Mateu, en declaracions recollides per l'ACN. En aquest sentit, ha assenyalat que, de moment, no han notat un empitjorament de l’estat dels pacients amb covid persistent que s’han tornat a reinfectar del virus.

 

Símptomes

Entre els símptomes més comuns que presenten els afectats, Mateu destaca la fatiga, el cansament extrem, l'ofec, les taquicàrdies, el dolor toràcic o el dolor articular. Tot i això, alerta que no tots els pacients amb covid persistent "es comporten igual". Un altre aspecte generalitzat és el desànim, destaca l'experta: "A l'inici tens l'esperança que et curaràs aviat, però quan fa dos anys que no et trobes bé, és normal que estiguis desanimat". A més a més, existeix una segona incertesa de "no saber si et curaran o no", afegeix. En aquest sentit, també recorda que molts d'ells poden presentar "símptomes molt inespecífics". "Com que encara hi ha professionals que no coneixen prou la malaltia, s'han sentit moltes vegades abandonats" ha lamentat. Pel que fa a les persones reinfectades pel virus – que ja tenien covid persistent – evolucionen bé i la major part "es queden igual". "Sí que hi ha un empitjorament durant la fase aguda de la nova reinfecció i després els símptomes continuen igual", detalla.

Tractament

D'altra banda, Mateu apunta que ara per ara només disposen de tractaments concrets, amb caràcter rehabilitador, per aquelles persones simptomàtiques. "És molt important fer recerca per poder veure quins tractaments van bé i quins no", ha assenyalat. "Tenim un primer assaig clínic fixat i estem esperant l'aprovació de l'Agència Espanyola de Medicaments, és molt probable que al voltant de l'estiu el puguem iniciar", assegura. En aquest sentit, i mentre no s'hagi trobat una solució definitiva, la professional subratlla que cal adaptar tots els vessants, i no només els mèdics, per acompanyar als afectats. "Són pacients joves en edat laboral. N'hi ha que es poden reincorporar sense cap problema, però n'hi ha que no, i necessitaran una adaptació de les jornades", afirma. També existeix un darrer grup format per pacients que no podran tornar a treballar: "Els haurem d'oferir ajuda", ha conclòs.