La tendència del coronavirus a Catalunya va a la baixa. Així ho ha constatat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, des dels Laboratoris Reig Jofré, en una roda de premsa conjunta amb la consellera de Salut, Alba Vergés. Malgrat tot, ja s'ha detectat que l'estimació de la soca britànica a Catalunya és del 17%. És precisament per aquest motiu que la disminució "l'hem de mirar amb cautela", ha exposat Argimon. Bàsicament per la detecció de les noves variants i també, per exemple, els avantatges selectius que té la soca sud-africana respecte a la variant britànica. "Tot el nostre voltant està en situació d'ebullició màxima, molta incidència". 

Per altra banda, Vergés i Argimon han visitat aquest dissabte els Laboratoris Reig i Jofré l'endemà de l'anunci de la campanya de vacunació per fer front al coronavirus. Des d'aquí han volgut anunciar que el laboratori català produirà la vacuna de Johnson & Johnson, per un acord al qual va arribar la companyia el mes de desembre. Una vacuna, que tal com ha dit Vergés, s'espera que rebi l'autorització en les pròximes setmanes. En aquest sentit, la consellera ha determinat que "la immunitat de grup és la prioritat". Aquest acord, demostra, segons ha exposat, que "moltes empreses estan sumant esforços contra el virus". 

Una visita que s'ha produït l'endemà de saber-se que AstraZeneca no es podrà administrar a majors de 55 anys. "Complica molt la part logística perquè haurem de filtrar una bona part dels col·lectius essencials amb aquesta variable", ha exposat Argimon. Salut havia exposat aquest divendres que defensaven la posició que es permetés vacunar a gent fins a 65 anys amb la vacuna d'AstraZeneca. Tot i això, aquest dissabte, el secretari de Salut Pública ha subratllat que "si la decisió final és 55, ho respectarem"

Pic de les UCI?

"Estem en una serralada", ha exposat Vergés, preguntada per si aquesta tercera onada ja ha superat el pic de persones ingressades a les UCI. "En algun moment tenim alguna punta que no és canvi de tendència", ha exposat. Malgrat tot, ha dit que "podem considerar que hem passat el pic, primer l'epidèmic, després l'assistencial". 

En una tercera etapa, és a dir, després que Salut hagi pogut tancar les etapes 1 i 2, que són les que hi ha ara mateix sobre la taula, les universitats podrien tenir un paper clau. "Quan entrem en una etapa de població general, les universitats poden adreçar fàcilment una crida a molta gent alhora", ha exposat. D'aquesta manera, Vergés ha comentat que després d'haver parlat amb els rectors de les universitats haurien mostrat una "predisposició massiva". 

 

Imatge principal: tests per a la detecció de casos de coronavirus / Efe