Des del mes de març de 2021, l'Estat espanyol compta amb una llei de l'eutanàsia, sent el cinquè país a tenir una normativa així. La llei contempla el dret dels sanitaris a objectar per consciència a fer aquesta pràctica. Aquells que així ho vulguin, es poden donar d'alta als registres autonòmics d'objectors en l'aplicació de la llei d'eutanàsia. Dos anys després de l'aprovació d'aquesta regulació, El País fa un recompte dels sanitaris que s'han acollit a aquesta llista. Tot plegat mostra que dels aproximadament 700.000 sanitaris que hi ha a l'Estat, només 9.384 s'han registrat com a objectors, és a dir, l'1,3% del total del cos de sanitaris.

"Ningú em pot obligar a fer alguna cosa que repugna el més profund del meu ésser", ha declarat a El País Eva María Martín, presidenta de l'Associació Nacional per a la Defensa del Dret a l'Objecció de Consciència, qui s'identifica com a objectora ella mateixa. Martín sosté que les dades que presenta en la capçalera espanyola no són del tot certes, ja que assegura que hi ha més objectors que els que s'han apuntat als registres. "La realitat és que hi ha molts més objectors que aquests 9.000 que ja són al registre, m'atreveixo a dir que moltíssims més, la majoria", ha remarcat. Per Martin aquests suposats objectors sense registrar no es posen a la llista per por a represàlies professionals. 

Per altra banda, des de l'Associació Dret a Morir Dignament es descarten els postulats de Martin, que afirma que s'assenyalen els objectors. El vicepresident de l'entitat, el doctor Fernando Marín, ha afirmat: "Hi ha un intent d'ús polític de l'objecció, però no serà rellevant per a la prestació, perquè el suport de la professió a l'aplicació de la llei és igual al de la societat", on s'ha mostrat que és majoritari. 

Madrid, el centre d'objectors

El nombre d'objectors a l'Estat espanyol varia molt per territoris. Per exemple, gairebé un terç es concentra només a la Comunitat de Madrid. Concretament, 3.119 objectors. Molt enrere la segueixen Aragó (1.077) i Andalusia (1051). Catalunya és un dels territoris amb menys objectors, 167. Per ara a les Balears no s'ha fet cap registre, per tant, no es compten amb dades. 

objectors eutanias grafic El pais

Font: El País

A les portes del Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional (TC) tracta aquesta setmana el debat sobre el recurs de Vox contra la llei de l'eutanàsia, que havia d'haver abordat en el conclave anterior, però es va veure endarrerit per les recusacions llançades pel PP contra diversos magistrats, que finalment van ser rebutjades, alhora que tractarà altres assumptes com l'admissibilitat del recurs d'aquest mateix partit contra la reforma penal que va eliminar la sedició i va modificar la malversació.