El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha avisat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "no se'n sortirà" si continua amb els plans per a la convocatòria d'un referèndum l'1 d'octubre, saltant-se la llei. "La inhabilitació és una mesura que es pren, es comunica i se'n requereix el compliment; no es tracta d'una apreciació personal", ha explicat en una entrevista amb Europa Press.

Quan li han preguntat per la preocupació del Govern espanyol, Zoido ha contestat que "la resposta serà ferma i mantenint la prudència". Així reacciona el ministre davant les últimes declaracions de Puigdemont, que assegurava que no acceptarà la decisió del Tribunal Constitucional en el cas que sigui inhabilitat.

"És una apreciació seva però ningú no li ho ha preguntat", ha dit el ministre, que afegeix: "La situació és que si així es declara, està inhabilitat se'n senti o no". "Estem parlant d'hipòtesis, però si ell està inhabilitat i continua fent actes per als quals està inhabilitat, doncs està infringint la llei penal, i rebrà la conseqüència que comporta", ha continuat Zoido.

"Si cal fer un requeriment, es fa on calgui fer-lo, on el decideixi l'autoritat judicial", ha dit, abans d'insistir: "El que no es pot consentir és que es vulneri la llei i no passi res". El ministre ha lamentat les "ocurrències" dels qui "han perdut el nord" i caminen "sense rumb", utilitzant les institucions "amb finalitats partidistes".

"Al final del seu camí", ha assenyalat en referència als partits independentistes, "no tindran res, tret de la frustració d'alguns i el desencant de tanta gent que ha vist el temps que s'ha perdut i les discussions que s'han format fins i tot dins de famílies".

Denúncia contra la Guàrdia Civil

Zoido, que és jutge de carrera, extrema la prudència quan li pregunten sobre la denúncia tramitada per la Generalitat contra la Guàrdia Civil per haver pres declaració a alts càrrecs del Govern: "Fan la seva feina per ordre judicial de forma exemplar i només busquen defensar els nostres drets i llibertats", respon.

També refusa estendre's sobre la compra d'urnes o dir si tem que l'estratègia independentista inclogui l'ocupació d'espais públics i el desencadenament de desordres públics. "No sé quines accions voldran executar que puguin suposar algun tipus de desordre, no hi entraré, però per a cada actuació caldrà respondre amb la llei i l'Estat de dret", ha assegurat.

Sí que s'atura per denunciar protestes, com la convocada per la CUP, davant les dependències de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia, a Barcelona: "No es pot intimidar els qui ens protegeixen", ha recordat. Zoido també s'ha adreçat als Mossos d'Esquadra: "No puc pensar que els qui estan servint el compliment de la llei puguin ser els primers a no complir la llei".