El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha negat la utilització política de la UCO i la UDEF, les unitats especialitzades en la lluita contra la corrupció de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, i les defensa, malgrat que "de vegades es produeix alguna fallada". "El importa als ciutadans és l'eficàcia d'aquestes unitats, que és una cosa que està de acreditada amb escreix", ha defensat en una entrevista amb Europa Press.

"Jo nego la utilització política per part de la UDEF i per part també de la UCO", ha assegurat Zoido, en al·lusió a l'Operació Catalunya, molest perquè "en alguns casos uns les critiquen quan els perjudica i uns altres les defensen perquè perjudica l'adversari". "Sempre he defensat -ha afegit- la independència policial a l'hora d'investigar i recollir proves, i que després siguin uns altres, els jutges i fiscals, els que hagin de valorar".

Les associacions professionals de guàrdies civils s'han queixat les últimes setmanes del que defineixen com una "campanya d'assetjament" de determinats sectors contra els investigadors de la UCO. El 3 de juliol, el coronel en cap d'aquesta unitat, Manuel Sánchez Corbí, va agrair per carta que es demanés al Consell de l'Institut Armat que el Ministeri de l'Interior expressés el suport a la UCO.

El ministre recorre a les dades per posar en valor el balanç "reeixit" tant de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil com de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional. El 2016, recorda, la UCO va aconseguir bloquejar o obtenir efectes valorats en gairebé 130 milions d'euros i la UDEF va fer el mateix amb altres 210 milions. Zoido, que va portar a l'últim Consell de Ministres abans de les vacances d'estiu un canvi en les prefectures de tots dos cossos (se n'han eliminat les figures dels directors adjunts operatius), es refereix a les "reflexions" obertes en el Ministeri de l'Interior amb l'objectiu de ser "molt respectuosos amb el marc competencial".

"De vegades es produeix alguna fallada, es produeixen acusacions, recerques, imputacions sobre persones que després són absoltes o arxivades", ha assenyalat, sense esmentar cap cas concret. "A ningú", insisteix, "ens agradaria passar per una situació d'aquestes". Quan Europa Press li pregunta si ja té un pla concret sobre aquest tema, Zoido continua: "No donarem la culpa a ningú en concret. Un informador té aquest deure, informar. Però tots hauríem de respectar el secret de les actuacions, que comportaria que un pugui defensar-se en millors condicions que si es fa públic amb filtracions i una interpretació en desacord amb el que hi hagi en el sumari".

Es pregunta al ministre si es refereix al seu número dos, el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, per la polèmica en la qual es va veure embolicat després d'esmentar els fiscals del cas Lezo en una recerca suposadament filtrada i que va merèixer una disculpa del fiscal general de l'Estat. Més recentment, s'ha informat que el sumari del cas Púnica inclou unes factures i correus de l'etapa en què Nieto era president del PP de Còrdova.

"Conviu molt aquí amb mi, l'he vist patir i no desitjo aquest patiment a ningú", ha assenyalat el ministre, que es remet a les explicacions donades per Nieto i pel PP de Còrdova. "Tot està justificat", ha resumit, "jo el que demano és que, quan es donen les explicacions ràpidament no se segueixi mantenint el vel de dubte d'una possible culpabilitat. Hem de ser realment transparents quan donem una explicació, que ha de ser immediata".