El president d'Ucraïna, Vlodomir Zelenski, ha defensat en una intervenció telemàtica al Parlament holandès, la revolta que van protagonitzar al segle XVI contra la "tirania" del monarca espanyol Felip II, que ocupava el país. Zelenski ha recordat que els Països Baixos es van "fundar" com a Estat després de la Guerra dels 80 anys contra les tropes espanyoles, i ho ha posat com un signe de resistència. “Aquest divendres els Països Baixos commemoren el 450è aniversari de l'aixecament contra la tirania. Això és fonamental per a la vostra societat. Això és història, un llegat. Ho van aconseguir fa 450 anys, però ara en parlo com si fos avui. Per què es van fundar els Països Baixos? Per la llibertat, la democràcia, la diversitat religiosa. Així va començar el camí cap a una Europa unida”, ha manifestat.

El líder ucraïnès s'ha referit amb aquestes paraules a l'expulsió dels espanyols de la ciutat neerlandesa de Brielle l'1 d'abril de 1572, que va ser un moment clau en la Guerra dels Vuitanta Anys contra Espanya. “La guerra ara és només a Ucraïna. Podem expulsar els tirans”, ha afegit, fent un paral·lelisme històric. “Sou líders a l'hora de donar-nos suport, però necessitem més armes per expulsar l'ocupant", ha afegit. La denominada Guerra dels 80 anys va ser la revolta dels Països Baixos contra l'ocupació espanyola. En un primer moment, el monarca va aconseguir sufocar la revolta enviant-hi Fernando Álvarez de Toledo, el duc d'Alba, amb un exèrcit de 10.000 efectius que van actuar a matadegolla, fins que els independentistes van aconseguir controlar Brielle.

El neerlandès és el catorzè Parlament al qual s'adreça Zelenski des que va començar la guerra a Ucraïna el 24 de febrer i ja ha parlat telemàticament davant del Congrés dels Estats Units, el de França, el d'Alemanya, el del Regne Unit, la Knesset d'Israel i el Parlament Europeu. Al final del seu discurs, els diputats neerlandesos van aplaudir drets el líder ucraïnès, abans de debatre sobre les peticions de Zelenski als Països Baixos. El president d'Ucraïna té previst intervenir per videoconferència al Congrés dels Diputats espanyol dimarts vinent, després d'acceptar una petició que li ha fet la presidenta de la cambra, Meritxell Batet.  

Mentrestant, la Unió Europea ha avisat aquest divendres a la Xina que "vigilarà" qualsevol ajuda financera o militar a Rússia durant la guerra d'Ucraïna. En una roda de premsa posterior a la cimera per videoconferència amb el president xinès, Xi Jinping, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit que "l'equidistància no és suficient" i ha demanat a Xi "un compromís actiu per la pau".