ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Finalment, Volodimir Zelenski compareixerà davant del Congrés dels Diputats, com ja ha fet a parlaments de tot Europa. Ha arribat el torn d'Espanya, després que ho demanessin tots els grups de la cambra baixa espanyola. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la compareixença, per via telemàtica, tindrà lloc dimarts que ve a les quatre de la tarda, hora espanyola. Una intervenció del president ucraïnès que no anirà acompanyada d'una ronda de preguntes dels diputats.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ja n'ha informat els portaveus dels grups parlamentaris. El govern ucraïnès, a través de l'ambaixada a Espanya, ha sol·licitat que el format sigui el següent: una breu introducció de Batet, la intervenció de Zelenski i unes paraules del president espanyol Pedro Sánchez. La sessió serà tancada per Batet. Per raons de seguretat, la seva connexió no podrà excedir els 30 minuts en cap cas.

 

Un dels últims hemicicles importants que el líder ucraïnès ha visitat ha estat el francès. Va comparèixer la setmana passada per videoconferència davant les dues cambres que formen el parlament francès. Durant el seu discurs, Zelenski va assegurar als legisladors de França que "aturar la guerra és a les vostres mans", i els va instar a convèncer Rússia perquè acordi la pau i que donin suport al desig de Kíiv d'entrar a la Unió Europea. "M'agradaria fer-vos una pregunta: Com es pot aturar la guerra? Com es pot instaurar la pau a Ucraïna? Perquè la majoria de les preguntes i de les respostes són a les vostres mans", va asseverar.

També ha passat pel Congrés dels Estats Units i pel parlament italià, entre altres. No és l'única compareixença de Zelenski la setmana que ve. El dijous 7 té prevista una intervenció davant del Parlament grec, acordada després d'una conversa entre el president ucraïnès i el seu homòleg grec. També està previst que aquest mateix dia, el president ucraïnès intervingui davant el Parlament d'Austràlia. 

Obstacle a les negociacions

El diàleg entre Rússia i Ucraïna per negociar la pau topa amb l'elefant a l'habitació: la situació de Crimea i el Donbass. Després de rebaixar els objectius oficials per dur a terme la invasió del país veí, sembla que Moscou no està disposat a renunciar a la conquista de l'est d'Ucraïna i retornar les tropes a Rússia sense cap triomf significatiu. El negociador en cap de la delegació russa rus, Vladímir Medinski, ha advertit avui a Ucraïna que l'estatus tant de l'annexionada península de Crimea com de les autonomenades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, la independència de les quals ha estat reconeguda pel Kremlin, són intocables per a Rússia i no faran cap mena de concessió de cara a pactar la pau amb el país veí.