Només visites i sense quedar-se a dormir a casa. La Zarzuela ha fet una proposta al rei emèrit, Joan Carles I, sobre quina ha de ser la seva nova normalitat després que la Fiscalia hagi decidit deixar d’investigar-lo. Segons informa aquest dissabte El Confidencial, la casa reial espanyola ha suggerit al pare de Felip VI que faci visites a l’Estat espanyol, però que mantingui la seva residència habitual a Abu Dabi; i que es passi almenys “dos o tres anys” més vivint en aquesta ciutat dels Emirats Àrabs. A més, la institució de la monarquia espanyola també hauria demanat a Joan Carles I que no es quedi a dormir a la Zarzuela quan visiti Espanya.

Es tracta, segons publica el mitjà digital, d’una sèrie de mesures que la Zarzuela vol que es tirin endavant per aconseguir que el rei emèrit visiti la seva família i el seu país, però que alhora es cuidi la imatge de la casa reial espanyola; a més de protegir-se més pel que fa als aspectes legals. El cas és que el pare de l’actual monarca d’Espanya ha gaudit de privacitat, seguretat i tota mena d’assistència des que va fugir del seu país per instal·lar-se a Abu Dabi. Viure als Emirats Àrabs faria que Joan Carles I no hagués de respondre a determinades obligacions d’ordre fiscal i administratiu.

Ara bé, la Zarzuela també opina que la situació actual de Joan Carles I ja no és tan delicada, i que és per aquest motiu que el rei emèrit ja podria fer visites periòdiques a l’Estat espanyol. No obstant això, la casa reial descarta col·locar el pare de Felip VI en qualsevol acte públic, i que tota la seva activitat a Espanya es limiti a la vida privada. Davant d’aquest escenari, la institució no veuria amb bons ulls que l’emèrit tornés al seu país abans de la Setmana Santa o del mes d’abril.

Algunes d’aquestes mesures de seguretat que voldria aplicar la Zarzuela és que el rei emèrit no dormís sota el mateix sostre que Felip VI, sobretot per motius d’imatge. Sí que obre la porta al fet que Joan Carles I s’allotgi a habitatges en els quals se’l convidi. O en un hospital, és clar, ja que la institució també veu amb bons ulls que l’exmonarca visiti Espanya per motius sanitaris. La Zarzuela també descarta que la casa reial espanyola decideixi retornar-li l’assignació pressupostària que Felip VI ja li va suspendre ara fa dos anys. Cal apuntar, però, que totes aquestes recomanacions han estat traslladades a l’advocat de Joan Carles I, Javier Sánchez-Junco, i que la decisió final sobre com es desenvoluparà la nova normalitat serà sempre del rei emèrit.