José Luis Rodríguez Zapatero ha assenyalat aquest dimecres que “el més probable” és que Salvador Illa esdevingui president de la Generalitat després de les eleccions del 12-M. No obstant això, ha destacat la importància que els partits catalans negociïn “amb tranquil·litat i finor” després dels comicis, per tal d’arribar a un pacte que permeti la configuració d’un Govern. Ha sigut molt curós en les seves paraules i no s’ha pronunciat en cap cas sobre possibles fórmules d’acord. També ha opinat “que encara ens trobem en estat de convalescència” a causa de l’any 2017. No obstant això, ha pronosticat que sigui quin sigui el resultat dels pactes posteriors al 12-M, la legislatura “serà llarga”. “El diàleg discret és extraordinàriament fèrtil”, ha asseverat l’exlíder del PSOE, a banda d’assegurar que “el to de la campanya donarà pistes” sobre si hi haurà un clima favorable a l’entesa després dels comicis del 12 de maig.  
 
S’ha pronunciat d’aquesta manera en un acte per presentar el seu nou llibre: Crónica de la España que dialoga, un recull de converses amb el periodista Màrius Carol. “És un llibre sobre el diàleg a través del diàleg; una recerca de la pau a través d’una actitud pacífica”, ha afirmat en l’acte celebrat a l’Ateneo de Madrid. També ha estat preguntat en aquest acte sobre la llei d’amnistia. Ha opinat que Espanya trigarà aproximadament una dècada a digerir la llei. Una norma que, a parer seu, és bona perquè serveix per “apreciar la diversitat d’Espanya i apreciar-la”.
 
Fins i tot ha tallat la moderadora de l’acte, Ana Pastor, quan la periodista s’ha referit a Carles Puigdemont com “algú que va fugir en el maleter d’un cotxe”. “Aquesta informació del maleter jo no la tinc”, ha reblat. Qüestionat també per si aquesta norma ha de tenir el preu dels set vots de Junts al Congrés dels Diputats, ha assenyalat que “el sufragi és això”. “La força del sufragi és extraordinària i els espanyols van donar un mandat extraordinari” el 23-J, ha opinat. També ha recordat que l’amnistia forma part de les democràcies occidentals. No només ha defensat la possibilitat de “canviar d’opinió” en democràcia per tal d’arribar a acords, sinó que ha insistit que una norma de reparació com aquesta és necessària. “Fins i tot el president dels Estats Units pot indultar sense que hi hagi sentència”, ha exemplificat l’expresident espanyol. 
 
El llibre repassa els episodis més importants de l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa. Aborda la fi d’ETA, en un capítol en el qual desvela una història desconeguda fins ara. Assegura que la banda armada va amenaçar la Moncloa amb fer explotar diverses bombes si el cap de l’organització, Thierry, no aconseguia parlar directament amb Zapatero. Ell s’hi va negar. I no va explotar cap bomba. També treu pit en aquest llibre sobre la retirada de l’Iraq de les tropes espanyoles, així com de la seva vivència del 23-F; i assegura que la política actual és menys sana que la de fa uns anys.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!