L’expresident del govern espanyol i exsecretari general del PSOE, José Luís Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest dilluns que a Catalunya hi ha “prejudicis” cap a la presidenta de la Junta d’Andalusia i precandidata a les primàries al PSOE, Susana Díaz, per ser dona andalusa.

L’expresident, que ha assistit a Catalunya per defensar la candidatura de Díaz, s’ha reunit aquest dilluns al matí amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, després d’atendre als mitjans de comunicació a la seu del PSC, on aquesta tarda ha protagonitzat una trobada amb militants al costat del diputat Eduardo Madina, ambdós “ambaixadors” de la candidatura de Díaz.

Sobre la candidatura de Díaz, Zapatero n’ha destacat la seva “convicció i coherència” i ha lamentat que a Catalunya —“i no em refereixo al PSC”— hi hagi "prejudicis sobre el projecte polític de Susana Díaz”. Més concretament, ha atribuït aquests prejudicis al fet que sigui dona i andalusa.

Segons ha mantingut, sempre que hi ha una candidata a la secretaria general del partit es té en compte i es jutja el seu origen. “Ja va passar amb Carme Chacón, que era catalana i va ser un problema, i ara passa amb Susana Díaz, que és andalusa i és un problema”. Zapatero ha atribuït aquesta relació a un problema de gènere ja que, segons ha afegit, només es critica l’origen quan es tracta de candidates dones, “mai en el cas de Felipe González, Alfredo Pérez Rubalcaba o José Luis Rodríguez Zapatero”.

Per altra banda, s’ha referit també a la qüestió catalana i a les paraules del candidat i exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va reconèixer —en un acte multitudinari a Barcelona aquest cap de setmana— a Catalunya com a nació i a Espanya com a “nació de nacions”. Per a Catalunya, Zapatero ha demanat recuperar “l’esperit de l’Estatut” i fer un full de ruta per demostrar que “realment” es vol dialogar.

Preguntat sobre les paraules de Sánchez, l’expresident ha assegurat que tot i que el preàmbul de l’Estatut reconeixia Catalunya com a nació, l’article primer —la part normativa— establia que era una “nacionalitat” perquè, segons ha recordat, aquest es el concepte constitucional. Més enllà, Zapatero no ha volgut respondre sobre si és partidari o no que es reconegui Catalunya com a nació.

“El PSC no té prejudicis cap a ningú”

En roda de premsa posterior a la reunió de l’executiva del PSC, el secretari d’organització, Salvador Illa, ha evitat valorar les paraules de l’expresident, en què assegurava que a Catalunya hi havia prejudicis contra Susana Díaz per ser dona i andalusa però ha afegit que “el PSC no té prejudicis cap a ningú”.

Així mateix, ha reiterat la neutralitat dels socialistes catalans de cara a les primàries del PSOE i ha assegurat que “tots són magnífics precandidats i persones amb una trajectòria política molt rellevant”.