L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero creu que els presos polítics "són un problema per avançar en una direcció de diàleg i entesa", tot i que ha afegit que és necessari respectar les sentències judicials.

En una entrevista a La Sexta, l'expresident ha afirmat que el diàleg és "imperatiu" per a la normalització a Catalunya i considera que fa falta una "política intel·ligent". Per això, creu que l'adequat seria una "taula distesa i, si pot ser, discreta" on les parts poguessin parlar, encara que és conscient que l'empresonament de dirigents independentistes suposa una trava per a aquest procés.

"Quan hi ha un 50/50 en el vot popular, parlar és un imperatiu absolut i cal asseure's a parlar a veure què ha passat a Catalunya i en la seva relació amb Espanya des del 2010 amb la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar part de l'Estatut", ha assenyalat. A més, Zapatero ha assegurat que "mentre això no es posi a sobre de la taula i s'aboqui tot el que un té" no es veurà "una possibilitat de normalització", cosa que "és urgent".