L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat aquest dilluns al vespre en una atenció als mitjans de comunicació que qualsevol resultat que surti de les eleccions catalanes del proper 12 de maig no condicionin el futur ni l'estabilitat de la legislatura espanyola. Des del Cercle d'Economia, Zapatero ha assenyalat que tindrà un paper actiu en la campanya del PSC de Salvador Illa per aquests comicis i ha celebrat que aquesta convocatòria es produeixi en un "clima molt diferent" respecte a les eleccions del 2021: "És molt més positiu perquè es fan des de la tranquil·litat i espero que sigui una campanya amb debat d'idees i propostes polítiques concretes, lluny de les abstractes".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Preguntat per la importància que pot tenir el resultat del 12-M en la legislatura espanyola, l'excap de l'executiu estatal ha admès que "cada elecció és cada elecció" però considera que l'acord d'investidura té un "llarg abast" i ha de "transcendir a qualsevol resultat electoral que es produeixi a Catalunya". En aquesta línia, ha fet una defensa aferrissada de l'amnistia i el "procés de negociació" que aquesta ha obert, donant pas a un "nou horitzó d'un temps diferent que anirà més enllà d'aquesta legislatura en la relació entre Catalunya i l'Estat". "Si ens prenem això de debò totes les forces que hem contribuït a l'acord, la legislatura estarà per damunt de qualsevol resultat electoral", ha manifestat.

Al seu torn, el socialista ha precisat que la seva "intuïció" és que la negociació a través del mecanisme de verificació internacional, on ell hi té un paper clau, seguirà actiu després de les eleccions del 12 de maig: "Els millors fruits polítics de la història són conseqüència de moltes hores de diàleg i acord, de paciència infinita". Encara sobre la campanya, Zapatero s'hi implicarà de nou i la seva presència està confirmada aquest divendres a la tarda, en un acte a Lleida, i el dissabte al migdia a Tarragona. Per a l'expresident del govern espanyol, les perspectives del PSC són bones perquè compta amb dos "actius": "En primer lloc, el candidat; i en segon terme, l'aposta per una política d'acostament i d'entesa entre els catalans".

Zapatero presumeix de l'amnistia i veu en el resultat de les eleccions basques "un bon aperitiu" per a les catalanes

Aquestes declaracions també s'han produït en el marc de la presentació del nou llibre de José Luis Rodríguez Zapatero, que porta per títol Crónica de la España que dialoga, que és fruit de diverses converses amb el periodista Màrius Carol. Al llarg d'aquesta, l'exmandatari espanyol ha parlat del procés de negociació per acabar amb la violència d'ETA, la seva etapa al capdavant del govern espanyol o la seva visió sobre la situació a Catalunya. En aquest sentit, s'ha mostrat com un ferm defensor de l'amnistia "abans, durant i després de la investidura de Pedro Sánchez": "No crec en el dret penal o en la presó per solucionar conflictes polítics. Quan hi ha procediments judicials i sentències penals en conflictes polítics, això provoca uns efectes per a la convivència, i la política se n'ha de fer càrrec perquè, sinó, es cronifica el conflicte".

Paral·lelament, Zapatero ha valorat els resultats dels socialistes a les eleccions al País Basc i els ha assenyalat com un "bon aperitiu" per a les catalanes: "El mandat electoral d'Euskadi és clar, un govern del PNB amb el PSE. Els partits que donen suport al govern de coalició arriben al 90% dels vots populars".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!