L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat aquest dilluns que "el poder s'exerceix generacionalment" i que, en política, "cada temps té el seu afany". Per això, creu que el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, faria bé en desatendre les crítiques de Felipe González i Alfonso Guerra. Zapatero s'ha expressat així en una entrevista en TVE, després que sengles exdirigents socialistes, a més de barons territorials com Javier Lambán, Guillermo Fernández Vara o Emiliano García-Page critiquessin l'Executiu a compte del suport d'EH Bildu als Pressupostos i de la Llei Celáa.

"El que ha estat la característica comuna de cada generació i que van inculcar els qui van fer la recuperació del PSOE com González i Guerra va ser tenir la màxima capacitat i el suport i la lleialtat al govern del seu partit. A mi em van inculcar això i ho faré sempre", ha afirmat Zapatero.

En aquesta línia, l'expresident ha dit que se sent "orgullós" de l'Executiu que va liderar González, del que ell mateix va presidir i de l'actual. "Sempre respectaré les declaracions de tothom, tinguin més o menys fonament. No és el meu estil i he de dir: la majoria de militants del nostre partit volen que els dirigents que tinguem responsabilitats donin suport al govern", ha afirmat.

Així, i remuntant-se a la seva etapa en la Moncloa, Zapatero ha reconegut que es "desatén bastant" les crítiques quan "un està en la tasca de govern". "Si ets president saps el que vols fer: el soroll no confon", ha assenyalat, per després assegurar que l'Executiu de coalició "el té molt clar".

"El soroll no confon"

Preguntat per si els exdirigents que critiquen el partit no són lleials, Zapatero ha deixat clar que ell ho serà sempre amb l'"afany que el país millori i que els valors progressistes avancin". "Aquesta és la forma que consolidem de la millor manera una visió pedagògica democràtica i al nostre partit", ha insistit, assenyalant que ara "correspon" a la "nova generació" liderar el PSOE.

Per a l'expresident "es tracta" de portar-se "amb d'altres" com ho van fer "amb tu". Zapatero, que respecta la "llibertat els exdirigents, ha reconegut que a ell li costava fins i tot criticar l'Executiu de Mariano Rajoy. "És una empremta que et queda si has estat president, però si a sobre és del teu partido*", ha postil·lat. Per tot això, s'ha mostrat convençut que "el votant socialista" majoritàriament sap que el suport d'EH Bildu als PGE representa la "generositat" de la democràcia.

"Fa deu anys un govern modestament presidit per mi va aconseguir l'afany i l'objectiu més important, que era el final de la violència. De manera neta. Sense pagar cap preu polític i sense fer cap concessió", ha asseverat Zapatero , que ha recordat l'oferta plantejada llavors per la classe política.

L'oferiment a la banda terrorista va ser el de deixar la "violència" per participar en el joc democràtic. "I en la participació mai no se'ls va dir: poden participar, però no votar els Pressupostos", ha conclòs.