La negativa de Podemos a convalidar el reial decret llei que reformava la prestació d’atur agita les aigües a l’esquerra del PSOE. La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha respost al posicionament de Podemos acusant els morats d’alinear-se amb el PP i Vox i d’haver “colpejat els treballadors”. Des de Brussel·les, la també ministra de Treball i Economia Social ha retret a Podemos que, amb un vot en contra igual que la dreta espanyola, hagi “retallat els drets de les persones a l’atur” i ha avisat que “hauran de retre comptes davant de la ciutadania”. Justament el decret que Podemos va tombar ahir és l’únic dels tres que es votaven que van caure, ja que Junts finalment els va avalar després d’un pacte amb el PSOE.

“La dreta, l’extrema dreta i Podemos han retallat els drets dels aturats espanyols i han danyat el nostre país”, ha sostingut, i ha reivindicat que, amb el seu vot en contra, han provocat que “les treballadores marroquines que venen diàriament a Ceuta i Melilla”, “els treballadors menors de 45 anys sense càrregues familiars” i “els treballadors de l’agricultura eventuals” ja no tinguin dret al subsidi d’atur.

També ha criticat que han impedit que “els aturats espanyols que cobren un subsidi de 480 euros passin a percebre’l amb un import de 90 euros més”, que el permís de lactància s’allargui fins als 28 dies i que els treballadors que percebin el subsidi “puguin compatibilitzar-lo amb una activitat laboral”. “Això ho ha fet el PP, Vox i també Podemos”, ha insistit. I ha anunciat que els pròxims dies es reunirà amb els agents socials per acordar una nova reforma del subsidi d’atur.

 

Podemos: “Les retallades no es negocien”

Des de Podemos, aquest dijous s’ha pronunciat la secretària política de Podem, Irene Montero, que ha insistit que si el govern espanyol elimina la “retallada” a les pensions de les persones que cobraven el subsidi d’atur a partir dels 52 anys, els vots de Podem “estan garantits”, i ha remarcat que la pujada del subsidi d’atur “es començava a aplicar a partir del juny, així que tenen temps de portar-lo sense aquesta retallada”. La més que probable candidata a les eleccions europees ha retret a Yolanda Díaz que “les retallades no es negocien”.

En entrevistes a Las Mañanas de RNE i a Espejo Público d’Antena 3, Irene Montero, que va compartir Consell de Ministres amb Pedro Sánchez durant gairebé quatre anys, ha insistit que li han demanat al govern espanyol que retiri el decret per poder “parlar d’avenços de drets” i ha denunciat que l’executiu hagi colat una retallada en un decret en què també “incorporava millores fent que el conjunt de la ciutadania s’ho hagi d’empassar: «Si vols millores, t’has de menjar la retallada»”.

Ha retret al govern espanyol que “no és una bona manera de fer política” intentar “imposar una retallada i mentir” i ha reiterat que l’executiu “ha tingut marge per rectificar-ho abans de la votació”. “Tant de bo no haguessin arribat fins a l’extrem de portar la retallada a votació”, ha lamentat. Montero també ha reclamat “rearmar la confiança entre les forces del bloc progressista” per no haver d’anar “votació a votació” i construir “una relació estratègica i estable”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!