Yolanda Díaz no dona per bona la proposta de Pedro Sánchez per satisfer Junts per Catalunya amb l’amnistia. “No va en la direcció correcta”, segons la vicepresidenta segona del govern espanyol, la proposta del president de l’Executiu de modificar la Llei d’Enjudiciament Criminal (LeCrim) per escurçar el temps d’instrucció als jutges per investigar les seves causes. En declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats, la líder de Sumar ha demanat “prudència” i ha reconegut que ignora a hores d’ara les concrecions de la proposta. Ara bé, ha assenyalat que qualsevol ciutadà necessita tenir un judici just i amb garanties i, per tant, no estar pendent eternament de la investigació d’un jutge, perquè això pot convertir-se en un calvari per a un processat. Però alhora ha recordat que hi ha causes que són molt “complexes” i que “necessiten uns ritmes” més llargs.

També ha estat preguntada, als passadissos de la cambra baixa, sobre el pronunciament d’aquest dimarts de la junta de fiscals del Tribunal Suprem, favorable a perseguir Carles Puigdemont pel delicte de terrorisme. Ha sigut encara més prudent amb aquesta qüestió, i ha rebutjat pronunciar-se sobre l’opinió de professionals del poder judicials. “No entraré en valoracions”, ha reiterat, malgrat la insistència dels periodistes.

Aquest dimarts van ser més contundents amb aquesta qüestió membres de la branca socialista del govern espanyol. La mateixa portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, va assenyalar que el govern espanyol confiarà en la Fiscalia General de l’Estat la “decisió final” sobre Carles Puigdemont. I la ministra de Defensa, Margarita Robles, va instar els magistrats a fer “la seva feina” i obeir les lleis que aprova el poder legislatiu, en referència a les constants maniobres dels jutges espanyols per esquivar la llei d’amnistia.

 

Paral·lelament, es desconeix encara quin èxit tindrà la proposta de modificar la Llei d’Enjudiciament Criminal per convèncer Junts. Fins i tot, fonts de la cúpula del govern espanyol admeten que no estan convençuts sobre si això satisfarà o no els desitjos del partit de Carles Puigdemont.

A hores d’ara les posicions estan tan allunyades que ja comença a parlar-se, fins i tot, de la necessitat de prorrogar encara més dies la celebració d’una nova Comissió de Justícia que abordi la llei que ha de reparar la persecució judicial als independentistes. Junts manté la confiança a tancar-ho en els pròxims quinze dies, però des del govern espanyol són més prudents.

Els independentistes s’aferren a les seves esmenes per retocar l’amnistia, mentre que des del PSOE asseguren que el redactat actual no es modificarà de cap de les maneres. “El terrorisme no es toca”, manifesten des de les altes instàncies del govern espanyol, després que Pedro Sánchez també hagi descartat redefinir el delicte de terrorisme al Codi penal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!