La vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz ha sortit avui en defensa del seu company de files al PCE, el ministre de Consum, Alberto Garzón, davant de l'allau de peticions de dimissió que ha rebut en les últimes hores per haver dit que Espanya exporta carn de "mala qualitat" provinent de les granges extensives. S'han pronunciat en aquest sentit els partits de l'oposició, les associacions ramaderes, i fins i tot un baró socialista, el president aragonès Javier Lambán. El govern espanyol s'ha limitat a assenyalar que Garzón havia expressat una opinió personal que no és la de l'executiu.

Díaz ha estat doncs l'única líder política que ha donat suport al ministre i en una crítica a les grans granges, ha coincidit amb Garzón que Espanya ha d'"evitar pràctiques minoritàries que agreugin la crisi climàtica". "El nostre país ha de continuar apostant per la ramaderia sostenible, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 i l'F2F, i denunciar les pràctiques minoritàries que agreugin la crisi climàtica", ha insistit Díaz.

I és que, segons prossegueix la vicepresidenta en un missatge publicat a les xarxes socials, "un Pacte Verd Europeu socialment just repercuteix positivament en la salut pública".

Díaz ha publicat el comentari només hores després que des del govern espanyol el seu portaveu, la socialista Isabel Rodríguez, desautoritzés les declaracions realitzades per Garzón al diari britànic The Guardian, on qüestionava la qualitat del producte de les granges espanyoles de grans dimensions, recalcant que havien estat “a títol personal”. Prèviament, també havia desautoritzat el ministre la titular d'Educació, Pilar Alegría. "La posició del govern espanyol respecte a aquest tema es va declarar el 28 de desembre passat amb l'aprovació de la PAC amb el suport del sector ramader", ha apuntat. La ministra ha assegurat que "el que tothom coneix" és que Espanya "és un país gran productor d'aliments de qualitat" i en el qual conviuen tant models intensius com extensius. A més, ha afirmat que "tots dos generen ocupació i economia" per als pobles, desautoritzant les tesis de Garzón.

Tensió a la coalició de govern

 

Un dels més indignats amb el ministre del PCE ha estat Lambán, que ha demanat la dimissió del ministre. "Aquestes declaracions desgraciades i insensates són una agressió directa a una part important de l'economia aragonesa, que s'esforça per ser competitiva i sostenible. Qui les fa no pot ser ministre d'Espanya ni un dia més. És en si mateix un insult a la intel·ligència", ha indicat sense embuts Lambán.

Asaja de Lleida ha estat una de les que ha demanat també la dimissió de Garzón. "No és la primera vegada que el ministre Garzón va contra els interessos dels productors agroalimentaris del territori i, una vegada més, mostra la seva aversió pel sector productor", ha remarcat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. "Si ell no és capaç de dimitir, exigim a Pedro Sánchez que l'aparti del govern perquè està fent un mal molt gran a tot el sector productor ramader", ha afegit.

Per la seva banda, l'associació catalana de productors de porcí, PORCAT, també ha lamentat les paraules de Garzón i ha defensat que "els productors de porcí catalans i espanyols produeixen carn de qualitat que compleix amb totes les mesures de seguretat alimentària, en fer-se controls sanitaris a tota la cadena de producció, i que respecta tots els requeriments de benestar animal".

"Els productors de carn han fet un esforç ingent per adaptar-se a totes les normatives europees de benestar animal en els darrers anys, amb l'objectiu de garantir al màxim el benestar dels animals". "Tota la carn que es produeix compleix amb les normes de benestar animal i, tant els escorxadors com les granges productores, han de superar auditories i tenen certificacions de benestar animal", afegeixen.